Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Uilenstede is ‘super chill’ geworden

Her en der op de grasveldjes op Uilenstede liggen wat studenten te zonnen. Bij campuscafé Il Caffè zitten een paar mensen onder de parasols op het terras, een enkele bewoner loopt via de nieuwe weg van of naar het metrostation.

Van een bruisende studentencampus is op deze zonnige vrijdagmiddag geen sprake. ‘Campus Uilenstede’ lijkt momenteel wel het decor van een film op een tropische locatie, waarvan de opnamen nog niet begonnen zijn. De aanwezigheid van meer bewoners verraadt zich alleen door de muziek die uit open ramen de campus opfladdert.

Campus Uilenstede

Chill

Uilenstede is de afgelopen jaren aangepakt en werd gisteren officieel geopend. Een van de grootste veranderingen is de rechte weg dwars door de campus. De straten die je telkens weer een hoek om voerden, om plotseling te eindigen in een bosje, parkeerplaats of voetpad, zijn verleden tijd. Vanaf de metro loop je nu gemakkelijk naar het grote plein van Uilenstede, met Il Caffè, de supermarkt en Cultuurcentrum De Griffioen.

“Ik vind het super chill geworden”, zegt bewoner Ber Meulemans, derdejaars bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ligt op een kleedje in het gras, samen met een vriend die bij hem op bezoek is. “Het bevalt goed om hier te wonen. Het zou wel fijn zijn als iedereen het ook knap houdt. Er liggen nu al allemaal bierdopjes en sigarettenpeuken op het veld.”

Vijver Uilenstede achter Cultuurcentrum De Griffioen

Barbecuen

Emma Bouman, eerstejaars gezondheid en leven aan de VU, woont net als Meulemans sinds twee maanden op Uilenstede. Ze zit met twee vriendinnen op de nieuwe steiger aan de vijver achter De Griffioen. “Ik vind het leuk dat je veel leuke dingen kan doen met z’n allen”, zegt ze. “Je kunt barbecuen met je eenheid en er is een sportveldje.”

Plattegrond Uilenstede

Skateboarden

De zonnende Hanna Palmén uit Finland vindt de nieuwe hangplekken ook fijn. “Gisteravond hadden we hier een barbecue.” De masterstudent adult education, die sinds januari op Uilenstede woont en vakken volgt bij psychologie, wijst naar een paar bochtige, rode objecten met plateaus op verschillende hoogten naast het grasveldje. “Ik weet eigenlijk niet of ze daar ook voor bedoeld zijn. Ze zijn misschien ook wel om over te skateboarden.”

Bij het Sportcentrum VU aan de overkant van de weg is het nog één grote bouwplaats, met graafmachines, bouwketen en mannen met helmen. De bewoners moeten nog even geduld hebben met de bouwoverlast: het nieuwe sportcentrum moet aan het begin van volgend collegejaar klaar zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.