Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden

Directeur Kees Bleichrodt van de stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is vorige week woensdag op zestigjarige leeftijd overleden. Volgens UAF-voorzitter Ruud Lubbers had hij “een onverwoestbaar vertrouwen in de kracht van vluchtelingen”.

Charmante persoonlijkheid

Bleichrodt was sinds 1989 directeur van het UAF. Hij gold als een innemende, charmante persoonlijkheid “die in grote verontwaardiging kon ontsteken over de toenemende kortzichtigheid in het vreemdelingenbeleid”.

Onder zijn leiding sterk groeide het UAF flink. Eind jaren tachtig hielp het jaarlijks duizend vluchtelingen bij hun studie, in 2012 was dat aantal verdrievoudigd. Daarnaast ging de stichting zich toeleggen op begeleiding van vluchtelingen naar een passende baan. Op verzoek van het wereldwijde Scholars at Risk-netwerk biedt het UAF sinds 2009 ook in hun land vervolgde wetenschappers tijdelijk een veilige plek in Nederland.

Meest effectieve goede doel

In 2011 werd het UAF door dagblad Trouw uitgeroepen tot het meest effectieve goede doel. In 2012 schonk werkgeversorganisatie VNO-NCW het UAF honderdduizend euro. “Daaruit spreekt onze grote waardering voor het werk van het UAF”, zei werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes.

Er is een condoleanceregister voor Kees Bleichrodt geopend.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.