Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Toenemende studentenaantallen voeren de druk ook aan de VU flink op

De enorme studentenaantallen aan de VU baren het college van bestuur zorgen. ‘Zonder extra geld kunnen we dit gewoon niet aan’, aldus VU-voorzitter Mirjam van Praag.

De VU telt dit studiejaar in totaal 31.700 studenten, dat is zes procent meer dan vorig jaar en twee procent meer groei dan het gemiddelde aan alle Nederlandse universiteiten. Bachelorstudenten zijn er minder dan vorig jaar: 6322, een krimp van 1,8 procent. Het aantal eerstejaars masterstudenten is met zes procent gestegen naar 6300 studenten.

De voorzitter van het college van bestuur, Mirjam van Praag, vindt het “prachtig” dat studenten de VU zo waarderen, maar maakt zich wel zorgen om de toenemende studentenaantallen. “Onze mensen werken al te hard en deze groei zonder de daarbij passende bekostiging kunnen we gewoon niet aan”, aldus Van Praag. “De situatie is inmiddels zeer zorgelijk.”

Internationale studenten

De voorlopige cijfers laten een daling aan de VU zien van de instroom van vwo-studenten in de bacheloropleidingen met tien procent ten opzichte van vorig jaar. Landelijk is dat veertien procent. Daarmee komt de vwo-instroom weer op het niveau van voor de coronacrisis. Tijdens het coronajaar 2020-2021 was de instroom van vwo-studenten ongekend hoog omdat, doordat er geen centraal schriftelijk eindexamen was, veel meer studenten waren geslaagd. Daarnaast waren er veel minder studenten die een tussenjaar namen.

De instroom van bachelorstudenten met een buitenlandse vooropleiding, vooral uit de EER, is flink toegenomen, met 37 procent. Landelijk is dat 29 procent. Dit lijkt een direct gevolg van de Brexit, waardoor EER-studenten zich niet meer aan Britse universiteiten inschrijven. Ook de masteropleidingen van de VU zijn in trek bij internationale studenten, die komen vooral van buiten de EER. Het aantal inschrijvingen van studenten met een buitenlandse vooropleiding groeit met 24 procent.  Het aantal studenten met een Nederlandse vooropleiding blijft nagenoeg gelijk, met een stijging van 1 procent.

Record

In totaal staan er aan de Nederlandse universiteiten staan er 340.700 studenten ingeschreven. Dat is een toename van 4 procent vergeleken met vorig jaar.

Het betekent opnieuw een record, hoewel het aantal bachelor- en masterstudenten minder hard stijgt dan vorig collegejaar: toen groeide de studentenpopulatie met 8 procent. Sinds het jaar 2000 is het aantal studenten verdubbeld.

De groei wordt volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) met name veroorzaakt door internationale studenten. De internationalisering heeft volgens de VSNU wel een keerzijde. “Er zit een limiet aan de mogelijkheden van onze universiteiten om de alsmaar toenemende instroom van internationale studenten op te vangen en ons onderwijs van hoge kwaliteit te bieden”, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. Hij vraagt de overheid nogmaals om “sturingsinstrumenten” voor opleidingen die de instroom beheersbaar maken.

De definitieve inschrijvingscijfers worden begin 2022 bekendgemaakt. De voorlopige tellingen zaten er vorig jaar niet veel naast: toen bleek dat er duizend meer studenten stonden ingeschreven dan was voorzien.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.