Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Tien procent VU-studenten wil ondernemer worden

Tien procent van de VU-studenten wil ondernemer worden. Bijna de helft, namelijk 42 procent overweegt het ondernemerschap. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Startflex onder 450 Amsterdamse studenten, de helft VU, de andere helft van de Hogeschool van Amsterdam. Van die laatste groep wil 33 procent ondernemer worden en overweegt veertig procent het.

Er is verschil in motivatie tussen HvA’ers en VU studenten: de hogeschoolstudenten trekt de vrijheid van het ondernemerschap, VU-studenten willen een eigen product of dienst ontwikkelen. Ook wat de beren op de weg betreft, onderscheiden HvA-studenten zich van VU-studenten. De eersten zijn huiverig voor de persoonlijke aansprakelijkheid, terwijl VU-studenten zich eerder druk maken over het gebrek aan ervaring en klandizie.

Netwerk

“Ons onderzoek is niet representatief voor alle Nederlandse studenten”, zegt Michaël Verstraeten van Startflex, “maar wel voor Amsterdamse studenten. Omdat onze middelen en de tijd maar beperkt waren, hebben we alleen VU- en HvA-studenten onderzocht.

Startflex is een klein bedrijf dat Verstraeten, die zelf rechten heeft gestudeerd aan de UvA, met drie anderen is begonnen. Het helpt startende ondernemers met de administratieve rompslomp en het vinden van de juiste rechtsvorm voor hun bedrijf. “We hebben een netwerk van notarissen met wie we starters in contact brengen en kunnen ook helpen bij het vinden van de juiste mensen voor bijvoorbeeld fiscale dienstverlening”, aldus Verstraeten.

Het onderzoek is door Startflex gedaan uit commerciële overwegingen. Zo krijgt het bedrijf inzicht in de zaken waar startende ondernemers graag professionele hulp bij krijgen. “Wij kunnen bijvoorbeeld helpen de persoonlijke aansprakelijkheid zo klein mogelijk te houden.” Maar het is ook uit pure nieuwsgierigheid gedaan, zegt Verstraeten. “In deze tijd is het ondernemerschap nogal een hype en wij zijn benieuwd of dat zijn weerslag heeft op de studenten.”

Verrassingen

Het onderzoek legt een paar leuke verrassingen bloot. Zo blijkt er tussen mannen en vrouwen weinig verschil te zijn wat hun bedenkingen betreft ten aanzien van het ondernemerschap. Ook blijken de meeste studenten die al een bedrijf zijn gestart (vijf procent van de ondervraagden aan de VU, 4,3 procent aan de HvA) hun opleiding als een prima voorbereiding op het ondernemerschap te zien.

Startflex heeft alle bevindingen met staafdiagrammen inzichtelijk gemaakt. U ziet ze hier. Het aantal ondervraagden is uitgesplitst naar opleiding, maar het verschil in ondernemingszin tussen bijvoorbeeld een economiestudent en een rechtenstudent wordt er niet uit duidelijk. “Om daar geldige conclusies uit te kunnen trekken, hebben we niet genoeg studenten ondervraagd”, aldus Verstraeten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.