Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Campus
& Cultuur

Te weinig kandidaten voor de medezeggenschap

Bij zes van de vijftien onderdeelcommissies zijn er bij de komende verkiezingen minder kandidaten dan zetels beschikbaar. ‘Dit ondermijnt de democratie op de VU’.

Voor de centrale ondernemingsraad zijn er wel genoeg kandidaten gevonden, maar de promovendi-lijst ProVU doet niet meer mee omdat de partij de kieslijst ook niet gevuld kreeg.

De onderdeelcommissies zijn de ondernemingsraden van de faculteiten en diensten. Alleen bij de Faculteit Gedrag- en Bewegingswetenschappen zijn echte verkiezingen omdat er vijftien kandidaten zijn voor dertien zetels. Bij de diensten wordt alleen gestemd bij Student- en Onderwijszaken waar elf kandidaten strijden om negen zetels.

Bij Bètawetenschappen zijn slecht 12 mensen bereid zitting te nemen in de vijftien zetels tellende medezeggenschapsraad. Ook bij Theologie en Geesteswetenschappen zijn er minder kandidaten dan zetels, net als bij de diensten Communicatie, IT en Financiën. Bij zeven onderdeelcommissies zijn er evenveel kandidaten als zetels. Daar wordt dus ook niet gestemd.

ProVU verdwijnt

Voor de centrale ondernemingsraad komen traditiegetrouw de vakbonden FNV en CNV met kandidatenlijsten. Daarop staan veel mensen die nu ook al in de ondernemingsraad zitten, zoals de lijstaanvoerders Henk Olijhoek (FNV) en Dick de Gilder (CNV).

‘Medezeggenschap hoort gewoon onderdeel van het werk te zijn’

 

De promovendi-lijst ProVU die nu vijf van de 21 zetels bezet, kon geen vijf mensen vinden om een lijst te vormen en dat is volgens de regels het minimum aan kandidaten. Wel komt de Vakbond voor de wetenschap Vawo met een lijst. Aanvoerder daarvan is Sabine Go, docent bij de School of Business & Economics. Op die lijst staan ook voormalig ProVU leden, zoals Razi Quadir en Ronald Kroeze.

Te veel druk

Dick de Gilder, lid van de huidige ondernemingsraad en voorzitter van de verkiezingscommissie, vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat het zo veel moeite kost om kandidaten voor de medezeggenschap te vinden. “Dit ondermijnt de democratie op de universiteit. Nu al krijgen medezeggenschapsraden soms snerend de vraag toegeworpen wie ze eigenlijk nog representeren als ze het wagen tegen hun bestuur in te gaan, terwijl medezeggenschap noodzakelijk is om een evenwichtig beleid te kunnen voeren.”

Hij ziet verschillende oorzaken voor het gebrek aan belangstelling. “De werkdruk is natuurlijk een oorzaak. Vooral wetenschappers zijn bang dat deelnemen aan de medezeggenschap hun te veel tijd gaat kosten en dat ze daardoor nog minder aan onderzoek toe komen. Overigens horen alle ODC-leden gecompenseerd te worden voor hun inzet, door hun andere taken te verminderen.”

Gewoon werk

Ook kent hij gevallen waarin medewerkers door hun leidinggevenden werd afgeraden in een medezeggenschapsraad te gaan zitten omdat ze het toch al druk hadden. “Maar”, voegt hij er gelijk aan toe, “zowel het College van Bestuur als veel besturen en directies hebben deze keer expliciet medewerkers opgeroepen zich kandidaat te stellen.”

‘Sommige mensen zijn bang voor de repercussies’

 

Hij ziet nog meer redenen waarom mensen zich geen kandidaat stellen. Eén daar van is dat medewerkers soms gewoon tevreden zijn over het gevoerde beleid. Een andere reden is juist dat mensen repercussies vrezen als ze zich te kritisch uitlaten. En nogal wat mensen hebben gewoon geen interesse in medezeggenschap vanwege het ietwat duffe imago. Onterecht, volgens de Gilder. “Je kunt er veel van leren en je hebt ook echt invloed. Veel mensen stellen zich ook herkiesbaar als ze eenmaal zitting hebben genomen.”

Een oplossing ziet De Gilder niet zo één twee drie. “Nog meer informatie lijkt niet zo erg te helpen. Wellicht moet deelnemen aan de medezeggenschap echt als onderdeel van het werk worden gezien en niet als iets wat iemand er vrijwillig of als hobby naast doet. Het is een serieuze bestuurstaak. Dan moeten afdelingen er ook over gaan praten wie nu die taak op zich neemt en het niet alleen maar overlaten aan de individuele keuze van de verschillende medewerkers.”

De verkiezingen voor de ondernemingsraad en de verschillende onderdeelcommissies zijn van 4 tot 10 maart.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.