Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studiesteden: Amsterdam nummer 4 van Europa

Ondanks alle verhalen over woningnood is Amsterdam nog steeds een aantrekkelijke stad voor buitenlandse studenten: de nummer 4 van Europa. Bovenaan in de Best Student City Ranking staat Berlijn.

Hoe betaalbaar zijn de studentensteden, hoe goed zijn de universiteiten en hoe ruimdenkend is de bevolking? Deze zomer heeft denktank The Class of 2020 allerlei bronnen doorgeplozen om tot een rangschikking van 44 Europese studiesteden te komen. Daarin scoort Amsterdam behoorlijk hoog. Alleen Berlijn, München en Lissabon blijven de Nederlandse hoofdstad voor, terwijl Londen op nummer 10 staat. Rotterdam (27), Maastricht (28) en Utrecht (34) zijn ook onder de loep genomen.

“Voor de betaalbaarheid keken we onder meer naar de huur van een kamer in het centrum en de prijs van het openbaar vervoer”, vertelt directeur Jorick Beijer. “Ook keken we wat een halve liter bier, een maaltijd en een gin-tonic kosten.”

Gin-tonic

Die gin-tonic weegt in de ranglijst minder zwaar dan de huurprijs van studentenkamers. De denktank moest keuzes maken. “Het zwaarst wegen de kwaliteit van het onderwijs en de woonkosten mee”, zegt Beijer. De kwaliteit van het onderwijs is gebaseerd op de scores van universiteiten in de wereldranglijsten van QS en Times Higher Education. Maar er is ook gebruik gemaakt van onder meer Tripadvisor, de UN Nations Health Index en de ranglijst van Social Progress Imperative.

Ook de sfeer in de stad telt mee: hoeveel festivals zijn er, hoeveel musea, hoeveel vegetarische restaurants? Dat laatste weegt weer niet zwaar mee, maar wel een beetje. “We horen steeds meer dat studenten dat belangrijk vinden”, zegt Beijer.

Berlijn

Het is de eerste keer dat de ranglijst is gemaakt. The Class of 2020 is opgericht in 2011 en doet onderzoek naar de woningmarkt voor studenten. De denktank wil samen met zijn vele partners de Europese studentenhuisvesting ‘efficiënt, internationaal en gastvrij’ maken. Tot die partners behoren allerlei vastgoedontwikkelaars zoals The Student Hotel en Casa, maar ook internationaliseringsorganisatie Nuffic, universiteitenvereniging VSNU en de Vereniging Hogescholen.

Waarom Berlijn zo hoog scoort? Dat komt niet alleen door de betaalbare huisvesting en goede universiteiten, maar ook door de “uitstekende visaregelingen voor internationale studenten die willen blijven na het afstuderen”, staat in een persbericht. Londen valt tegen door de hoge collegegelden en fikse huurprijzen: “Onderwijs en huisvesting moeten toegankelijker worden om te voorkomen dat London een bubbel wordt voor de elite.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.