Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studentenraad kan meeste studenten niet boeien

Studenten lopen nog altijd niet warm voor de medezeggenschapsverkiezingen. Bij de meeste universiteiten daalde de opkomst, bij slechts drie gingen er meer studenten naar de stembus.

Alleen in Nijmegen, Leiden en Amsterdam (UvA) brachten dit jaar meer studenten hun stem uit voor de raadsverkiezingen. Vorig jaar was de opkomst het laagst bij de UvA, maar door de geringe toename van 11,2 naar 12,7 procent is dat nu anders. Gejuicht werd er desondanks niet: “het is een doekje voor het bloeden”, schrijft Folia.

In Tilburg stemmen nog altijd de meeste studenten, maar ook daar worden het er steeds minder. De opkomst daalde van 45,7 naar 41,8 procent. De vier technische universiteiten scoren relatief goed: daar ging ruim een derde naar de stembus. Maar ook dat aandeel wordt steeds kleiner. Op de Vrije Universiteit daalt de opkomst ook al jaren: vorig jaar bracht 16,1 procent van de studenten een stem uit, dit jaar was dat 11,4 procent.

Te weinig kandidaten

Al jaren heeft de medezeggenschap veel moeite om studenten het stemhokje in te krijgen. Ook het vinden van kandidaten blijkt een hele opgave. Op die reden blies de Erasmus Universiteit de verkiezingen dit jaar helemaal af. De raad experimenteerde zelfs met universiteitsbrede verkiezingen, in plaats van per faculteit, om zijn zichtbaarheid te vergroten. Maar dat bleek tevergeefs: te weinig studenten stelden zich kandidaat. 

Opmerkelijk is de geringe belangstelling wel, aangezien de rol van de medezeggenschap steeds belangrijker wordt. De laatste jaren kreeg de raad meer verantwoordelijkheid, inspraak en rechten. In 2018 werd vastgelegd dat de medezeggenschap en de onderwijsbestuurders samen moeten bepalen hoe zij de basisbeursmiljoenen gaan besteden – het geld waarmee hogescholen en universiteiten hun onderwijs moeten verbeteren.

Contact met achterban

Waarom nemen dan toch zo weinig studenten de moeite om te stemmen? Omdat de verkiezingen in een tentamenperiode vielen, suggereerden enkele medezeggenschappers in Utrecht. Volgens de voorzitter van het stembureau in Eindhoven, waar de verkiezingen al in december waren, is de opkomst altijd wat lager in jaren dat alleen voor de studentgeledingen gekozen wordt. In Tilburg wordt gewezen op de groei van de universiteit: absoluut gezien is er dus wel sprake van een toename.

Vooral goed contact met de achterban lijkt cruciaal, maar dat laat tegelijkertijd nog te wensen over. “Ik was bij de verkiezingen soms tien minuten bezig om studenten uit te leggen wat de universiteitsraad precies doet. Pas dan konden we het over ons programma hebben”, zei de lijsttrekker van de UniversiteitsPartij in Advalvas.

Onbekend maakt onbemind

Gebrek aan kennis over de medezeggenschapsraad is volgens de LSVb een belangrijke reden voor studenten om niet te gaan stemmen. Veel informatie staat vaak achter een slotje dat alleen met inloggegevens te openen is, bleek onlangs uit rondgang van het HOP. Dat geldt overigens vooral voor hogescholen. Op universiteiten is informatie over de studentenraad ook zonder wachtwoord goed vindbaar.

   

Opkomst in %

Universiteit

 

2018

2019

Tilburg

 

45,7

41,8

TU Delft

 

38,1

35,4

WUR

 

37,7

35,2

Radboud

 

37

37,2

Twente

 

36,4

32,8

TU Eindhoven

 

35,3

31,6

Utrecht

 

26,8

23,9

Groningen

 

26

24,9

Maastricht

 

20,1-33,5*

20,4-39,7*

Leiden

 

18

21,6

VU

 

16,1

11,4

Erasmus

 

12

x**

UvA

 

11,2

12,7

       

Gemiddelde

 

29,6

28,2

       

* opkomst verschilt per faculteit

 

** geen verkiezingen, Erasmus telt in beide jaren niet mee bij gemiddelde

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.