Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studentenraad houdt het sober

De nieuwe universitaire studentenraad wil het goede voorbeeld geven. Daarom hielden ze gisteren hun kennismakingsborrel niet in het café, maar in een zaal van bewegingswetenschappen. Met zelfgemaakte hapjes en goedkope drankjes.

“Nu er bezuinigingen dreigen op onderwijs willen we het zuinig aan doen. Vandaar dat we ons beleidsplan in deze ruimte presenteren”, zei de nieuwe voorzitter van de universitaire studentenraad Bram Kragting.

Kwaliteit, geen kwantiteit

Hij benadrukte in zijn speech dat de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat. Niet alleen vanwege bezuinigingen, maar ook door de enorme groei van het aantal studenten aan de VU naar nu bijna 25.000. “De kwaliteit en het persoonlijke karakter van het onderwijs moeten behouden blijven”, stelde hij. “We moeten geen kwantitatieve criteria vooropstellen, maar vooral naar de inhoud kijken. Er hoort bijvoorbeeld ook plek te blijven voor opleidingen met weinig studenten.”

Opleidingscommissies

Om de kwaliteit van opleidingen beter te kunnen garanderen, wil Kragting dat op de faculteiten studenten, docenten en bestuurders meer de discussie met elkaar aangaan. “Wij kunnen met de negen leden van de studentenraad niet al het onderwijs in de gaten houden. Dat moet vooral op decentraal niveau gebeuren, bijvoorbeeld door betere communicatie met de opleidingscommissies.”

Internationalisering

Hij pleitte ook voor meer aandacht voor buitenlandse ervaring. “Elke student hoort een internationale student te zijn.”

Daar kon rector Vinod Subramaniam van harte mee instemmen. Hij zei graag de dialoog met de studentenraad aan te willen gaan, maar wel onder voorwaarden. “De discussie mag soms fel zijn, maar we moeten wel respect houden voor elkaar.”

Dat wilde Kragting graag toezeggen. “We hopen op een constructieve samenwerking”

Om geinteresseerden op de hoogte te houden van het werk van de usr, schrijft raadslid Juliëtte Ronteltap regelmatig een blog op deze site

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.