Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studentenbonden chagrijnig door verlenging lockdown

Studentenbonden LSVb en ISO maken zich ongerust over het welzijn van studenten, nu het kabinet heeft besloten dat het hoger onderwijs nog niet open mag.

Het nieuws dat het hoger onderwijs voorlopig nog in lockdown blijft, heeft bij de studentenbonden voor verslagenheid gezorgd. ‘Om moedeloos van te worden’, aldus voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) in een persbericht. ‘Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op’, twittert de Landelijke Studentenbond (LSVb).

De lockdown duurt sowieso tot 14 januari, maar studenten en hogeronderwijsinstellingen hoopten op een vervroegde versoepeling. Maar het kabinet besloot dat alleen de basis- en middelbare scholen weer open mogen. Ook het mbo blijft dicht.

Echt balen

Ook universiteitenkoepel Universiteiten van Nederland (UNL, voorheen VSNU) spreekt van een tegenslag, maar zit niet bij de pakken neer. ‘Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open’, schrijft UNL-voorzitter Pieter Duisenberg. ‘Daarnaast gaan we zo goed mogelijk proberen het onderwijs online weer vorm te geven.’

Maar de LSVb vindt het online onderwijs ‘echt balen’. ‘Dat we het nog hebben over óf het onderwijs open kan, is een achterhaalde discussie’, twittert de bond. ‘Hóe het onderwijs veilig open kan, is veel belangrijker. Met zelftesten, grootschalige colleges eventueel online en flexibel omgaan met aanwezigheidsplichten is dat gewoon mogelijk.’

Sociaal isolement

De impact die de beperkingen op studenten en jongeren hebben, moet niet worden onderschat. Verschillende onderzoeken, ook van de VU, wijzen uit dat een groot deel van de studenten zware psychische problemen krijgt door het sociale isolement. Een kwart van de studenten gaf afgelopen voorjaar zelfs aan levensmoe te zijn.

Daartegenover protesteerden studenten in december juist tegen de aanwezigheidsplicht bij tentamens, uit angst voor besmetting. Studenten gaven aan gewoon naar tentamens te komen als ze besmet waren, omdat ze anders studievertraging zouden oplopen. De universitaire studentenraad had daar al voor gewaarschuwd. Aan de VU ondertekenden duizenden studenten een petitie voor online tentamens.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.