Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studenten willen meer diversiteit op de campus

Studenten vragen om meer diversiteit op de campus. Niet alleen de staf vinden ze te wit, ook ondersteuners en vertrouwenspersonen zien ze graag diverser.

Durft de studente die seksueel benaderd wordt door een docent, wel naar een mannelijke vertrouwenspersoon? Begrijpt een witte studieadviseur wel hoe naar dagelijkse racistische grappen van medestudenten zijn?

Nee, zo blijkt uit recent onderzoek onder 1271 VU-studenten naar hun thuisgevoel aan de universiteit. Uit dit onderzoek onder leiding van Maurice Crul, hoogleraar diversiteit en onderwijs, blijkt dat een groot deel van de studenten behoefte heeft aan meer diversiteit op de campus. Een aanzienlijke groep studenten (43 procent) pleit daarom voor meer etnische diversiteit onder docenten. Ook de studentenondersteuning zou aangepast moeten worden. Dat gaat niet alleen om internationale studenten, studenten met een migratieachtergrond of studenten uit de lhbtq+-gemeenschap. Ook studenten met een beperking zijn bijzonder kritisch over de ondersteuning.

Sowieso klachten

Wim Haan, medewerker diversiteit, is niet verbaasd over deze kritiek. “Het is misschien een dooddoener, maar een aantal jaar geleden is 30 procent van de ondersteuners bij een reorganisatie verdwenen. Dus ik kan me voorstellen dat studenten sowieso klachten over de ondersteuning hebben. Gelukkig gaat het alweer de goede kant op, zo zijn er ook studentenpsychologen bijgekomen.” Bij de werving van de nieuwe studentenpsycholoog is speciaal gezocht naar iemand die goed Engels spreekt, om zo de vele internationale studenten met psychische problemen te kunnen helpen.

“We zijn al een paar jaar heel breed bezig om het thema sociale veiligheid op de VU op te pakken, met discriminatie en intimidatie als serieuze aandachtspunten.” Haan zegt dat hij heel goed begrijpt dat studenten graag meer diversiteit onder ondersteuners en vertrouwenspersonen zien: “Ik kan me goed voorstellen dat je je eerder geneigd bent om iemand in vertrouwen te nemen die dezelfde achtergrond als jij deelt.”

Lees verder in de nieuwe Ad Valvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.