Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten VU en TU Delft fietsen het snelst

Het ligfietsteam van de VU en de TU Delft was wel de snelste van dit jaar, maar een wereldrecord zat er niet in voor de studenten.

Voor het vierde jaar op rij deed het Human Power Team een poging om het wereldsnelheidsrecord op de fiets te verbreken. Afgelopen week raceten de studenten met hun hightech ligfiets in de World Human Powered Speed Challenge op het strakke asfalt in de Amerikaanse woestijnstaat Nevada.

Net geen record

Rik Houwers, de mannelijke renner van het team, reed op z’n hardst 132,26 kilometer per uur. Dat is harder dan een auto mag in Nederland, maar het was toch nog net onder het wereldrecord van 133,78 kilometer per uur. Dat record is in handen van het Human Power Team van vorig jaar.

Ook de vrouwelijke renner, Christien Veelenturf, haalde niet het snelheidsrecord voor vrouwen van 121,8 kilometer per uur. Ze bleef steken bij 110,76 kilometer per uur. Daarmee werd ze de derde snelste vrouw aller tijden en van dit jaar negende op de totale eindlijst van achttien renners.

Valpartijen

Door harde wind en pech konden de twee renners niet elke dag racen. Ze kregen te maken met kleine en grote valpartijen, het beeldscherm dat uitviel en een lekke band die niet op tijd geplakt kon worden.

Houwers baalde enorm dat hij het wereldrecord net niet gehaald heeft, staat te lezen op de blog die het team bijhield, en hij wilde tot het bittere eind nog pogingen doen. Maar het mocht niet baten. Uiteindelijk ontvingen beide fietsers wel de ‘65 mph’-pet van de organisatie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.