Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Studenten verzetten zich tegen coronapas op de VU

Een kleine groep VU-studenten komt in opstand tegen de mogelijke komst van een coronapas, waarmee ongevaccineerde studenten en medewerkers zouden worden geweerd.

Gisteren verschenen her en der posters van de kersverse groep ‘VU in Verzet’, met daarop de eis dat er geen QR-codebeleid komt op de campus en een oproep (mét QR-code) om een online petitie te tekenen.

Die posters werden ook weer verwijderd. De actievoerende studenten verzamelen zich in een openbare chatgroep van zestien leden. Naast uitwisseling van ditjes en datjes over hun studie (van geschiedenis tot wiskunde) en hun politieke voorkeuren (van Partij voor de Dieren tot de SGP) discussiëren ze daar over allerlei coronamaatregelen en hoe ze het geanticipeerde QR-beleid kunnen dwarsbomen.

Geen mondluier om

Sommigen voegen de daad al bij het woord door zich bijvoorbeeld niet aan de mondkapjesplicht te houden. ‘Ik ga blootsmonds het hoofdgebouw in’, chat een van hen. ‘Was weer een gedoe om de beveiligers te ontwijken vandaag.’ Een van de drie administrators van de groep weigert ook een mondkapje te dragen, dat hij ‘een mondluier’ noemt. Toen hij ging flyeren droeg hij wel een mondkapje, ‘anders konden we het wel schudden.’

Deze administrator dacht hardop na in de chat over gezamenlijk zonder mondkapje naar binnen te lopen: “Als we ons verenigen, kunnen ze ons niks maken.’ Dit soort activiteiten wordt niet in naam van ‘VU in Verzet’ gedaan, omdat het te radicaal zou kunnen zijn voor degenen die enkel tegen het QR-beleid zijn. Dezelfde admin was niet te spreken bij het inzien van een eerste versie van dit nieuwsbericht. ‘Als je onafhankelijk nieuws wilt brengen, zet dan eronder of je gevaccineerd bent of niet.’

Overigens zegt een lid van VU in Verzet dat er telefonisch toestemming was verkregen van de Facilitaire Campus Organisatie om de posters overal op te hangen, ook op muren en bij de liften. Enige voorwaarde was dat het niet over andere zaken heen mocht worden geplakt. De FCO zegt tegen Ad Valvas dat de posters er “zonder enige toestemming van wie dan ook” hingen. Ze mogen wel op prikborden hangen die ervoor bestemd zijn.

Dat het broeit onder de studenten bleek gisteren ook al tijdens een vergadering van het college van bestuur en de medezeggenschap (de ondernemingsraad en de universitaire studentenraad), waar studentenraadslid Gabriela Adamczyk wees op een probleem dat besmette studenten hebben bij een fysiek tentamen. Besmette studenten worden geacht thuis te blijven, maar daarmee lopen ze het risico op studievertraging, voor hen een kostbare zaak.

Geen studiejaar opofferen

Bestuurslid Marcel Nollen sprak van “onverantwoordelijk en verwerpelijk gedrag”, maar Adamczyk wees erop dat wanneer er geen alternatief komt, studenten het risico zullen blijven nemen anderen te besmetten door toch tentamen te doen. “Ze gaan echt geen studiejaar opofferen”, aldus Adamczyk.

Ook de docenten en andere medewerkers volgen niet allemaal braaf de regels. Een aantal van hen weigert zich te laten vaccineren en heeft daar “niet-medische redenen” voor, vertelde ondernemingsraadslid Daan van Leeuwen. Om hoeveel medewerkers het gaat, werd niet duidelijk. Wat hun lot zal zijn in het geval het kabinet een 2G-systeem zal invoeren, moet ook nog worden besloten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.