Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Ondersteuning studenten moet meer kleur krijgen

Studenten vragen om meer diversiteit op de campus. Niet alleen de staf vinden ze te wit, ook ondersteuners en vertrouwenspersonen zien ze graag diverser.

Durft de studente die seksueel benaderd wordt door een docent, wel naar een mannelijke vertrouwenspersoon? Begrijpt een witte studieadviseur wel hoe naar dagelijkse racistische grappen van medestudenten zijn?

Nee, zo blijkt uit recent onderzoek onder 1271 VU-studenten naar hun thuisgevoel aan de universiteit. Uit dit onderzoek onder leiding van Maurice Crul, hoogleraar diversiteit en onderwijs, blijkt dat een groot deel van de studenten behoefte heeft aan meer diversiteit op de campus. Een aanzienlijke groep studenten (43 procent) pleit daarom voor meer etnische diversiteit onder docenten. Ook de studentenondersteuning zou aangepast moeten worden. Dat gaat niet alleen om internationale studenten, studenten met een migratieachtergrond of studenten uit de lhbtq+-gemeenschap. Ook studenten met een beperking zijn bijzonder kritisch over de ondersteuning.

Discriminatie en intimidatie breed aanpakken

Wim Haan, medewerker diversiteit, is niet verbaasd over deze kritiek. “Het is misschien een dooddoener, maar een aantal jaar geleden is 30 procent van de ondersteuners bij een reorganisatie verdwenen. Dus ik kan me voorstellen dat studenten sowieso klachten over de ondersteuning hebben. Gelukkig gaat het alweer de goede kant op, zo zijn er ook studentenpsychologen bijgekomen.” Bij de werving van de nieuwe studentenpsycholoog is speciaal gezocht naar iemand die goed Engels spreekt, om zo de vele internationale studenten met psychische problemen te kunnen helpen.

“We zijn al een paar jaar heel breed bezig om het thema sociale veiligheid op de VU op te pakken, met discriminatie en intimidatie als serieuze aandachtspunten.” Haan zegt dat hij heel goed begrijpt dat studenten graag meer diversiteit onder ondersteuners en vertrouwenspersonen zien: “Ik kan me goed voorstellen dat je je eerder geneigd bent om iemand in vertrouwen te nemen die dezelfde achtergrond als jij deelt.”

Te veel buitenstaander

Toch vraagt Haan zich af of dat altijd zo werkt. “Ik geloof erg in intersectionaliteit. Mensen delen vaak meer dan op het eerste gezicht lijkt. Een studieadviseur met een migratieachtergrond kan zich waarschijnlijk prima inleven in de uitsluiting waarmee een student met een beperking te maken heeft.”

‘Je bent eerder geneigd iemand te vertrouwen met dezelfde achtergrond als jij’

Tegelijkertijd weet hij ook dat er mensen zijn die vinden dat een ervaring niet van buitenaf kenbaar kan zijn. “Zelf heb ik vroeger veel onderzoek gedaan naar de Hare Krishna-beweging. Ik heb drie maanden bij verschillende woongemeenschappen gewoond. Daar kreeg ik vaak het verwijt dat je de smaak van honing niet kunt beschrijven door aan de buitenkant van de pot te likken. Ze vonden me te veel een buitenstaander.” 

Uit eigen ervaring spreken

Haan, die medeoprichter is van VU Pride, het platform voor lhbtq+-studenten en -medewerkers, voerde daar ook vaak de discussie over meer diversiteit. “Ik vraag me af of je de toegankelijkheid kunt vergroten door alle groepen te vertegenwoordigen. Want voor welke groepen kies je dan? Binnen bepaalde groepen heb je weer verschillende stromingen. Kies je dan voor iemand die transgender is? Of voor iemand die bi is? En niet elke persoon met een migratieachtergrond deelt dezelfde ervaringen.”

‘Niet elke persoon met een migratieachtergrond deelt dezelfde ervaringen’

In sommige gevallen vindt Haan het wel weer van belang. “Toen we voor VU Pride een student-assistent zochten hebben we niet gevraagd om een sollicitant die vertegenwoordiger van die hele groep is. Maar we zochten zeker wel iemand die vanuit die ervaring kan spreken.”

Ook bij de vacature voor een diversity officer werd nadrukkelijk een regel toegevoegd, dat we kandidaten met een migratieachtergrond actief uitnodigden om te solliciteren. Zo hadden we meerdere geschikte kandidaten die daaraan voldeden.

Dat leverde ook nog kritiek op. “Een opinieschrijver in Folia dacht dat na die hele procedure ik, als oudere witte man, alsnog de gekozen kandidaat was. Als dat zo was geweest, was die kritiek terecht.”

VOEL JE JE NIET VEILIG @VU? Kijk hier waar je terecht kunt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.