Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Studenten mogen niet de dupe worden van bètafusie’

Mirte van Diepen (foto), VU-studentenraadslid Exacte Wetenschappen, is ‘kritisch positief’ over de voorgenomen bètafusie. “Er moet nog wel een goede overgangsregeling voor studenten komen.”

 

Aan de UvA is veel protest van studentenorganisaties die tegen de fusie zijn. De studentenraden aan de VU zijn veel minder negatief. Hoe komt dat? “We hebben dezelfde argumenten en dezelfde zorgen. Inhoudelijk verschillen onze denkbeelden niet eens zo veel. Ook wij volgen het fusieproces kritisch en willen dat dingen goed geregeld worden voor studenten. Alleen zijn wij kritisch positief en zou het best kunnen dat de studentenraad van de UvA uiteindelijk toch tegen een fusie zal stemmen.”

Zijn UvA-studenten trotser op hun universiteit dan VU-studenten? “Je kunt ook trots op jezelf zijn zonder dat je negatief over anderen bent. Ik ben er best trots op dat ik aan de VU studeer, maar als er goede argumenten zijn om één gezamenlijke bètafaculteit te beginnen, dan heb ik daar geen moeite mee, zo lang de dingen voor studenten maar goed geregeld zijn.

Wat is je grootste zorg over de bètafusie? “De logistiek en administratie moeten op orde zijn. Bij scheikunde, waar ze vorig jaar het eerste jaar van de bachelor al hebben samengevoegd, hadden studenten allerlei problemen. Met het inschrijven voor vakken bijvoorbeeld. Het programma werd dubbel aangeboden aan de VU en de UvA, maar dezelfde vakken verschilden toch van elkaar. De communicatie tussen docenten moet heel goed zijn. Ook moet er een goede overgangsregeling komen voor studenten die zijn begonnen in het oude systeem. En vooraf moet duidelijk zijn wat er op je diploma komt te staan: VU of UvA of allebei. Er zijn genoeg dingen die nog beter moeten worden uitgewerkt.”

En als je op de fiets naar het Science Park in Watergraafsmeer moet? Is dat voor jou een probleem? “Nee, zo lang je maar niet drie keer op een dag heen en weer hoeft.”

Je studeert wiskunde aan de VU. Was de VU een bewuste keuze voor jou? “Niet heel erg: bij de meeloopdag van de UvA kon ik niet. Bij de VU wel en ik vond het leuk. Achteraf ben ik blij met mijn keuze, want wiskunde aan de VU benadert problemen iets meer vanuit de praktijk dan aan de UvA en dat ligt me beter.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.