Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten Houthavens hoeven niet te wijken voor vluchtelingen

“Het is absoluut niet zo dat studenten hun containerwoningen in de Houthavens uitmoeten om plaats te maken voor vluchtelingen”, zegt Daan Jansen van woonstichting De Key.

Driehonderd studenten moeten inderdaad op 1 november hun wooncontainer verlaten, maar ze zaten daar antikraak. Ze hebben een bruikleenovereenkomst waarin staat dat er een maand opzegtermijn is. Plannen om de containerwoningen naar elders te verplaatsen, bestonden allang, maar de uitvoering is in een stroomversnelling gekomen.

Beetje zuur

“Dat is een beetje zuur voor de studenten, die net in die woningen getrokken waren, aan de andere kant kunnen ze misschien elders opnieuw antikraak gaan wonen. Dit is nou eenmaal hoe bruikleen werkt.”

Honderdvijftien containers worden verplaatst naar het Zeeburgereiland, vijfhonderd containers worden verhuisd naar de Riekerhaven, waar 250 studenten en 250 vluchtelingen bij elkaar een ‘community’ moeten gaan vormen.

Kamervragen

“Antikraak houdt in dat de kans bestaat dat je er snel weer uit moet”, aldus Daan Jansen. “Meestal duurt dat veel langer dan er geroepen wordt, maar in dit geval dus niet. Het regelen van de benodigde vergunningen en het aanleggen van de nutsvoorzieningen gaan sneller dan verwacht.”

Kamerlid Joram van Klaveren, voorheen PVV, nu oprichter van de nieuwe partij Voor Nederland, heeft Kamervragen gesteld over ‘de studenten die de dupe worden van de massale instroom van asielzoekers.’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.