Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten hoeven niet meer te betalen voor kamerbemiddeling

Het vinden van een nieuwe studentenkamer wordt goedkoper. Straks mogen bemiddelingsbureaus hun kosten niet langer op studenten afwentelen. Ze mogen alleen de huisbaas een rekening sturen. 

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Blok (Wonen) dat hiervoor zorgt. Het werd bijna een jaar geleden al aangekondigd.

Buidel tasten 

In sommige steden is het moeilijk om een studentenkamer te vinden. Woningzoekers kloppen dan aan bij een bemiddelingsbureau. Ze betalen bemiddelingskosten voor het vinden van een nieuwe kamer, terwijl ook de verhuurder in de buidel moet tasten. 

De bemiddelaar eet dus van twee walletjes: zowel de verhuurder als de huurder betaalt. Voor zelfstandige woningen mocht dit al niet, maar voor kamerverhuur gold een uitzondering: men vreesde dat verhuurders zelf hun kamers zouden gaan aanbieden als ze voor de bemiddelingskosten moesten opdraaien. Dat zou de kamermarkt onoverzichtelijk maken.

Over buigen

Maar tegenwoordig kunnen verhuurders hun kamers eenvoudig via het internet aanbieden en kunnen kamerzoekers die woonruimte makkelijk vinden. De uitzondering voor kamerverhuur is dus achterhaald, meent het kabinet.

De nieuwe wet gaat nu naar de Raad van State, die erover adviseert. Daarna zal de Tweede Kamer zich erover buigen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.