Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten helpen mensen die hun energierekening niet kunnen betalen

EnergieKliek is een project van de VU-­afdeling van Enactus, een internationale non ­profit-organisatie die studenten, het hoger onderwijs en leiders uit het bedrijfsleven bij elkaar brengt om te werken aan een duurzame wereld.

EnergieKliek is opgezet door geneeskundestudent Fien van Beveren, rechtenstudent Jochem Gietema en studenten bestuurs-­ en organisatiewetenschap Roelof Sasburg en Ramir Rahim. Zij helpen huishoudens die moeite hebben hun energierekening te betalen te besparen op energie.

“Het leek me leuk om iets totaal anders te doen naast mijn studie”, vertelt Van Beveren. “Iets dat actueel is en een bijdrage aan duurzaamheid.”

Korter douchen

Met Energiekliek heeft ze een traject opgezet dat is te vergelijken met het Bodyfit­-project. “Huishoudens krijgen opdrachten zoals het lager zetten van de verwarming en korter douchen. Elk week een ander thema: bijvoorbeeld water, verwarming of licht.”

Als in een spel verdienen de deelnemers zo punten en kunnen ze door naar een volgende ‘level’. “Zo helpen we ze bewuster om te gaan met energie. Want bijdragen aan een duurzame wereld kan ook met simpele oplossingen in plaats van het plaatsen van zonnepanelen en dergelijke”, aldus Van Beveren.

Rekening beheersbaar houden

EnergieKliek bevindt zich nu in de pilot­-fase, met twintig deelnemende huishoudens, gevonden in samenwerking met Voedselloket Almere. Ook het energienetwerkbedrijf Alliander doet mee.

“Voor energieleveranciers is het kostbaar om gas en elektriciteit af te sluiten bij mensen die hun energiekening niet kunnen betalen, dus het is ook in hun belang dat mensen geholpen worden hun rekeningen beheersbaar te houden”, aldus Van Beveren.

Winstgevende onderneming

EnergieKliek is door Enactus Nederland gekozen voor een speciaal topprogramma van vijf maanden met gastdocenten uit ‘de business’ en coaching door een eigen teamcoach. “Uiteindelijk moet Energiekliek een winstgevende onderneming worden waarvan de winst wordt gebruikt voor het helpen van huishoudens in energiearmoede”, zegt Van Beveren.

De studenten zouden graag samenwerken met meer bedrijven en organisaties, zoals het Voedselloket Almere, dat huishoudens in financiële nood helpt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.