Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studenten: ‘Gooi leenstelsel in de prullenmand’

Het kabinet moet de basisbeurs met rust laten, nu de onderhandelingen met D66 en GroenLinks zijn vastgelopen. Studentenorganisaties LSVb en ISO vinden dat studenten duidelijkheid verdienen.

De twee landelijke studentenorganisaties zijn mordicus tegen een leenstelsel, waarin de basisbeurs verdwijnt en studenten een lening kunnen afsluiten. De kabinetsplannen zouden studeren duizenden euro’s duurder maken.

Terug naar de tekentafel

Het was al duidelijk dat de onderhandelingen muurvast zaten, maar gisteravond deden het kabinet en de fractievoorzitters van de twee oppositiepartijen nog een laatste poging tot een akkoord te komen. Dat is niet gelukt.

“We zijn blij dat D66 en GroenLinks de toegankelijkheid van het onderwijs niet zomaar als wisselgeld inzetten”, reageert voorzitter Jorien Janssen de Landelijke Studenten Vakbond. “Bussemaker moet nu waarschijnlijk terug naar de tekentafel. We hopen dat het voorstel voor een leenstelsel definitief verdwijnt.”

Wetsvoorstel intrekken

“Aan het begin van je studie maak je een studieplan, maar hoe kun je plannen maken als alle duidelijkheid ontbreekt?” zegt voorzitter Ruud Nauts van het Interstedelijk Studenten Overleg. Volgens hem kan Bussemaker haar wetsvoorstel maar beter intrekken.

ISO en LSVb verwijzen naar het gedoe rond de langstudeerboete, die nog maar net was ingevoerd en toen met terugwerkende kracht werd afgeschaft. Die gang van zaken zou het kabinet deze keer moeten voorkomen, vinden ze.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.