Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

HappyChaos bereidt zich voor op het debat

Studenten in debat over schaduwmacht

Aan welke invloeden staan we allemaal bloot zonder het zelf goed te beseffen? Daarover organiseert studentenclub happyChaos komende woensdag een debatavond in de Stadsschouwburg.

“Het zijn niet alleen de politici in Den Haag die macht over ons uitoefenen. Er zijn ook allerlei minder zichtbare krachten in het spel. Denk aan lobbyisten, boze twitteraars, yuppen die de stad overnemen, maar ook onuitgesproken normen en waarden. Dat noemen we de schaduwmacht,” legt Stella van Esch uit. Ze heeft net haar bachelor bestuurs- en organisatiewetenschap afgerond en houdt zich nu volop bezig met de organisatie van de happyChaos bijeenkomst 7 maart in de Stadsschouwburg.

Debatten voor jongeren

De studentenorganisatie happyChaos bestaat al zo’n twintig jaar en organiseert twee à drie discussiebijeenkomsten per jaar in Amsterdam. “Natuurlijk zijn er al heel veel discussiebijeenkomsten in de stad, zoals in de Balie en Pakhuis de Zwijger. Maar die hebben vaak hetzelfde format en zijn weinig vernieuwend.” Dat was volgens Stella de reden om ooit happyChaos op te richten. “Wij proberen juist meer te experimenteren, met onder andere kunst, muziek en dans, maar ook vernieuwende vormen van debat om het aantrekkelijk te maken voor jongeren.” De kern van happyChaos bestaat momenteel uit 18 studenten die elke week bij elkaar komen in de Stadsschouwburg om te praten en te borrelen. En daar ontstaan dan de ideeën om een debat te organiseren.

Samen met Vrij Nederland

Maar deze keer is het een beetje anders gelopen. “Vanaf de oprichting heeft happyChaos nauwe banden met de redactie van het opinieblad Vrij Nederland. Bij dit evenement was het zo dat zij ons mailden dat ze bezig waren met een serie artikelen over schaduwmacht, net als het televisieprogramma Nieuwsuur. Ze wilden er ook een evenement bij organiseren en vroegen of wij dat wilden doen, omdat ze vonden dat wij dat beter konden. Zo is het gekomen”, vertelt Stella. Maar ze benadrukt dat happyChaos zelf de invulling van de avond heeft bedacht. “Vrij Nederland richt zich vooral op institutionele thema’s zoals de invloed van lobbyisten en boze twitteraars. Die onderwerpen komen bij ons ook aan de orde, maar we willen verder kijken. Aan welke onbewuste normen onderwerpen we ons eigenlijk? En wat is de invloed van lichaamstaal op ons doen en laten? Die zaken komen ook aan bod.”

Eigen inhoud

HappyChaos heeft ook contact gezocht met New Urban Collective.  Stella legt uit waarom. “Het collectief is destijds opgericht door een groep studenten van de VU die  vond dat er veel behoefte was aan vernieuwing en verbetering, met name op het gebied van diversiteit en kansen voor iedereen. Tijdens ons debatfestival laten zij zien dat etniciteit ook een belangrijke schaduwmacht kan zijn.”

Niet alleen door de keuze van onderwerpen, maar ook door de presentatie wil happyChaos een eigen inhoud aan de avond geven. Stella: “We werken samen met studenten van kunstacademies, dansgroep BackBone en Studenten Toneelvereniging Amsterdam. Die gaan op hun manier een bijdrage aan het onderwerp en de avond geven. Het wordt geen traditioneel debat met mensen op een podium waar de rest naar mag luisteren. We hebben acht bijeenkomsten in verschillende zalen, een expositie, dans en muziek. En een feest na. Dus zorg dat je erbij bent. Het is een unieke bijeenkomst.”

Kijk hier voor het hele programma.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.