Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studenten bezorgd over volle tentamenzalen

Veel studenten zijn er niet gerust op dat ze vlak voor kerst met soms honderden tegelijk tentamen moeten doen. Volgens de Landelijke Studentenvakbond verlopen lang niet alle tentamens coronaproof.

Er ontstond de afgelopen weken ongerustheid over de aanwezigheidsplicht bij colleges en tentamens. Om studievertraging te voorkomen zouden ook studenten met corona-achtige klachten naar de campus komen. Ook in de huidige lockdown is anderhalve meter afstand houden niet verplicht en hoef je ook geen mondkapje te dragen als je eenmaal zit.

Omikron

Met de opmars van de omikronvariant groeit de onrust. Bij de Rijksuniversiteit Groningen tekenden bijna duizend studenten een petitie waarin ze de RUG oproepen om veilige fysieke tentamens te organiseren of die anders online af te nemen. Aan UKrant laat de RUG weten dat alle overheidsmaatregelen worden nageleefd en dat er geen tijd was om alle tentamens om te zetten naar online.

Ook de VU koos voor fysieke tentamens, ondanks duizenden studenten die in een petitie opriepen tot online tentamens. Studenten krijgen daar nu net als in Groningen het verzoek om hun mondkapje op te houden als ze zitten, maar ook hier zijn studenten bang voor besmettingsgevaar.

Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond snapt wel dat het zo vlak voor de kerstvakantie lastig is om de toetsen nog online te zetten. “Het is zaak dat tentamens zoveel mogelijk fysiek doorgaan”, zegt ze tegen NU.nl, “maar wel op een veilige manier.” Er zijn volgens haar ook goede voorbeelden waar voldoende afstand kan worden gehouden. “Het gaat zeker niet overal fout.”

Terechte zorgen

De Wageningse hoogleraar immunologie Huub Savelkoul denkt dat studenten zich terecht zorgen maken. Hij pleit voor online tentamens en vindt dat die al veel eerder voorbereid hadden moeten worden. “Als studenten gevaccineerd zijn, dan is dat nu zo’n zes maanden geleden”, zegt hij tegen RTL Nieuws. Hun antistoffen nemen af en ze komen nog niet in aanmerking voor een booster. “Als ze besmet worden hebben ze met kerst nog geen klachten, maar kunnen ze het virus wel doorgeven aan ouderen die meer risico op ziekenhuisopname lopen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.