Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Marcelle Reneman en Kaylee Zournas verlaten het podium met hun prijs

Studenten adviseren start-ups en leren er zelf ook wat van

Een vanzelfsprekende samenwerking is het misschien niet, een docent migratierecht en een docent belastingrecht, maar wel een succesvolle. Het team van Marcelle Reneman, Jan Gooijer en projectmanager Kaylee Zournas won vorige week de onderwijsinnovatieprijs van 50.000 euro op het VU Nieuwjaarsgala.

De drie bedachten een nieuw vak, de Startup Clinic. Derdejaars rechtenstudenten gaan daarin academici die een onderneming willen starten bijstaan met juridisch advies. En zelf worden ze begeleid door advocaten. Het vak start in november dit jaar.

“We werken samen met het Demonstrator Lab op de VU [waar studenten en onderzoekers hun idee voor een onderneming uitwerken; red.]. De start-ups krijgen gratis juridisch advies en onze studenten leren hoe het recht in de praktijk werkt”, legt Zournas uit. “Welke invloed heeft de rechtsvormkeuze bijvoorbeeld op de belasting die een bedrijf moet afdragen? En wat moet de start-up opnemen in haar algemene voorwaarden?”

Geen kaas van gegeten

“Mensen die een idee voor een start-up hebben zijn heel goed op hun terrein, maar van de juridische kant hebben ze vaak geen kaas gegeten”, voegt belastingrechtdocent Gooijer toe. En de begeleiding door advocaten geeft de deelnemers aan het vak echt een beeld van hoe het in de praktijk gaat. 

Zournas bedacht de Startup Clinic toen ze zelf nog studeerde. “Ik zat in het bestuur van de faculteitsvereniging QBDBD en zag dat het voor ondernemingsrechtstudenten lastig is hun kennis in te zetten voor de maatschappij. Ze kunnen niet goed terecht bij de Rechtswinkel. Toen heb ik dit bedacht en Marcelle heeft me vorig jaar gevraagd om het te gaan uitwerken.”

Diverser

De ambities van de drie zijn hoog. Ze draaien dit najaar de pilot van het nieuwe vak voor zo’n tien rechtenstudenten, maar zouden graag zien dat de Startup Clinic een interdisciplinair vak wordt. Ze zijn bezig om docenten van de School of Business and Economics erbij te betrekken en de groep studenten zelf moet ook diverser worden.

Zournas: “Start-ups kunnen ook adviezen gebruiken vanuit andere disciplines, over een marketingplan, de organisatie van hun bedrijf.” “Je wilt bij individuele start-ups een team op maat samenstellen”, voegt Reneman toe, die op de faculteit de coördinator is voor community service learning. “De eerste stap is deze pilot met alleen rechtenstudenten. We zien de mogelijkheid om het echt uit te breiden.”

Een-op-een contact

Het vak wordt een keuzevak in de minor fiscaal recht en de minor algemene rechtspraktijk en studenten kunnen het als extra vak volgen. Geïnteresseerden moeten wel door een selectieprocedure heen. Ze moeten vooral enthousiast zijn, want “we willen studenten die het tot het einde toe meemaken”, aldus Gooijer. “We zijn er zelf van overtuigd dat het echt een goed vak is, en nieuw in wat er al bestaat. Het is ook een enorme uitdaging, want het vak vereist heel veel coördinatie tussen alle betrokken partijen en een-op-een contact met studenten.”

De drie zijn vol lof over de steun die ze tot nu toe kregen van de faculteit, die ruimte bood om het te gaan ontwikkelen, nog voordat het team de 50.000 euro had gewonnen. Reneman: “In dit vak zetten we echt onze kennis in voor het onderwijs en de maatschappij. En het is dé mogelijkheid voor studenten om eens uit die universiteit te komen. Het is mooi te zien dat dat zo gestimuleerd wordt.”

“Iedereen vindt het leuk om mee te werken, bij het Demonstrator Lab, bij SBE”, zegt Zournas. “Iedereen wil helpen om dit vak echt draaiende te krijgen.” Aan het enthousiasme van het projectteam zal het in ieder geval niet liggen. Wij zijn ook alvast uitgenodigd om dit najaar een kijkje te komen nemen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.