Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 oktober 2024

Campus
& Cultuur

StudenTalent Jardo Stammeshaus wil serial duurzaam ondernemer worden

Jardo Stammeshaus (25) heeft een eigen sportschool opgezet, is bokskampioen, studeerde cum laude af in de natuurkunde, en is bezig met een eigen sustainable start-up, een lesprogramma over voeding en doelen stellen voor middelbare scholieren, en de master science, business & innovation. Hij won vorige week de StudenTalentprijs van de VU. “Ik realiseerde me dat ik het meeste uit het leven moet halen.”

De grootste mijlpaal in zijn leven tot nu toe was toen hij drie jaar geleden Nationaal Studenten Kampioen boksen werd terwijl hij daarnaast ook zijn bachelor afrondde. Hij trainde acht keer per week, 2,5 uur per dag en schreef ondertussen zijn scriptie. “Dat waren drie van de zwaarste maanden van mijn leven. Ik heb er veel zuipavondjes voor moeten opgeven”, lacht hij. “Maar dat waren mijn doelen, dus dan laat je dat ervoor vallen.”

Doelen, een woord dat steeds weer voorbijkomt in het gesprek. Deze student is gedreven, hij wil iets bereiken, ergens voor vechten. Boksen kan niet meer, hij kreeg een blessure aan zijn arm, maar studeren wel, met spraaksoftware om niet te veel te hoeven typen. In zijn studie ontdekte hij wat zijn nieuwe gevecht wordt: eigen duurzame ondernemingen opzetten. “Bij mijn master heb ik voor het eerst echt genoten van wat ik deed. De afgelopen twee jaar deed ik leuke projecten, werkte ik met leuke mensen samen. Ik geniet er echt van.”

Kickbokskampioen

Hij stelt zichzelf doelen en gaat er dan voor. Hij wilde kickbokskampioen worden en schopte het tot Nationaal Studenten Kampioen Boksen. Hij wil middelbare scholieren motiveren om aan het werk te gaan, zichzelf goede gewoontes aan te leren, en werkt aan een eigen online lesprogramma. “Op school leer je nuttige dingen, maar je leert er niet hoe je gezond blijft door goede voeding en beweging, of hoe je zorgt dat je later genoeg geld hebt, of hoe je doelen stelt. Ik wil scholieren triggeren om dat wel te doen.” 

Als scholier was Stammeshaus zelf ook helemaal niet zo gedreven als hij nu is. “Ik noem het mijn donkere jaren, die lastige puberteit. Ik ging met enorme tegenzin naar school. ’s Ochtends was ik kapot en moest mijn moeder me uit bed sleuren. In de klas zat ik voorin, omdat ik anders te veel praatte.”

‘Ik heb twee weken lang veertig graden koorts gehad’

Maar na de middelbare school, tijdens een tussenjaar, gebeurde er iets wat hem drastisch veranderde. “Ik ging reizen door Indonesië om mijn roots te zoeken: mijn opa komt er vandaan. Toen ik terugkwam werd ik heel erg ziek. Ik heb twee weken lang veertig graden koorts gehad en was zo aan het ijlen dat ik dacht dat ik mijn arm in de lucht moest houden om te kunnen ademen. Mijn moeder heeft vele nachten naast mijn bed gezeten. Eerst dachten ze dat ik dengue had, daarna hersenvliesontsteking, pas na twee weken ontdekten ze dat het malaria was en kreeg ik de goede medicijnen. Die experience heeft veel verschil gemaakt. Ik realiseerde me dat het zomaar afgelopen kan zijn.”

Moeilijke studie

Toen is hij zichzelf doelen gaan stellen. De bachelor natuurkunde, want die stond bekend als een moeilijke studie, en het wereldkampioenschap kickboksen. Na een beenblessure werd dat boksen, met in 2018 een nationale titel als kroon op het harde trainen.

Momenteel werkt Stammeshaus aan de start-up Liion Power. Met zijn studiegenoot en goede vriend Tobias Slieker ontwikkelt hij een apparaat dat een accu op een duurzame manier oplaadt. “Fabrikanten bepalen nu voor ons hoe we bijvoorbeeld onze telefoon opladen, en vaak is dat zo snel mogelijk. Maar als je wilt dat je accu zo lang mogelijk meegaat, is dat niet de way to go. Ons product laadt Lithium-ion-batterijen op een gecontroleerde en technisch verantwoorde manier op. Dat kan goed in de acht uur die je slaapt, dan hoeft het ook niet snel. Dat levert significante duurzaamheidswinst op.”

Slapen

Hij zet nu vol in op Liion Power, maar voorspelt dat het niet zijn laatste start-up gaat zijn. “Mijn bredere doel is om serial sustainable entrepreneur te worden: duurzame ondernemingen opzetten.” Lukt het hem zelf eigenlijk wel, met alles wat hij doet, om die acht uur slaap te krijgen per nacht? “Ik slaap heel veel!” lacht hij. “Wel negen uur. Don’t trade your sleep for work. Ja, dat zou je best een motto kunnen noemen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.