Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Student omgekomen: check je huis op brandveiligheid

 Zondagnacht is in Leeuwarden bij een brand een 22-jarige student om het leven gekomen. Het lukte de brandweer niet hem op tijd uit het brandende pand te halen.

“De brand ontstond rond half vier ’s nachts en werd al snel een uitslaande brand”, meldt de Friese politie. De brand ontstond vermoedelijk in het deel van de woning waar vier studenten woonden.

Drie bewoners waren op het moment van de brand thuis, van wie er twee tijdig wisten te ontkomen dankzij rookmelders. Het slachtoffer, die volgens de Leeuwarder Courant aan Stenden Hogeschool studeerde, werd door de brandweer uit de woning gehaald, maar overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Brandveiligheid

Een ex-bewoner laat aan de krant weten zich soms zorgen te hebben gemaakt over de brandveiligheid van de woning: “Want het is van binnen allemaal hout, een beetje een Oostenrijks huis, met van die stoffen vloerbedekking. We hadden een krakkemikkige oven en een frituur.”

De brandveiligheid van de Leeuwardse studentenhuizen ligt al langer onder een vergrootglas. In 2013 raakte een 24-jarige student van Stenden Hogeschool bij een grote brand in het nauw en kon niet op tijd ontkomen. Later bleek het pand niet te voldoen aan de veiligheidseisen.

Op een website van de Landelijke Studenten Vakbond kunnen studenten de brandveiligheid van hun woning controleren. Hangen er brandmelders, zijn er blusmaterialen in huis en zijn de vluchtwegen niet geblokkeerd?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.