Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Student in contact met bewoners oorlogsstad Aleppo

Masterstudent journalistiek Margot Oosterwechel volgt voor de NOS drie mannen in Aleppo. ‘Via Whatsapp sturen ze ons voice-messages, foto’s en video’s over hun dagelijks leven.’

‘De afgelopen weken hoor en lees je veel in het nieuws over de aanhoudende bombardementen op Oost-Aleppo’, licht ze toe op Facebook. ‘Het is moeilijk voor te stellen hoe het dagelijks leven van de inwoners van het belegerde deel moet zijn.’

Blij verhalen te delen

Daarom zocht ze via de sociale media contact met mensen die in de oorlogsstad leven, samen met een buitenlandredacteur van de NOS. Haar verhaal, over de 22-jarige student Mohamad, verscheen gisteren op de NOS-website.

“We hebben op Twitter mensen gezocht in Aleppo en die via Facebook benaderd”, vertelt ze aan de telefoon. “We kwamen in contact met een docent van wie we het nummer kregen en die ook de telefoonnummers van een aantal studenten doorgaf. Met hen hebben we nu contact via Whatsapp. Ze zijn heel blij dat ze hun verhalen kunnen delen.”

Dagelijks leven tussen bommen

Zelf appt ze met Mohamad. “Het meest aangrijpend vind ik dat hij ook student is en maar één jaar jonger dan ik. Dus we hebben eenzelfde daginvulling, maar bij zijn dagelijks leven horen bombardementen.”

Oosterwechel is eigenlijk al klaar met de master journalistiek, maar wilde er zelf nog een stage aan vastknopen. Daarom is ze officieel nog ingeschreven als student. De stage gaat verder helemaal buiten de VU om, dus een cijfer zal ze er niet voor krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.