Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Campus
& Cultuur

Dorona Alberti

Sterren en glitter op prijzengala

Het VU-nieuwjaarsgala moest een feestje worden en daar was van alles voor uit de kast gehaald. De rode loper lag uit, het podium in de aula werd met oranje sterren verlicht en tot slot daalde zilverglitter naar beneden.

Hollywood Glamour was het motto van de bijeenkomst. Dorona Alberti zong liedjes uit James Bond films, begeleid door Charly Zatrau op de piano en voormalig Vrije Schrijver Ernest van der Kwast mocht vijf prijzen uitreiken, wat hij met verve deed.

Deze keer was er voor het eerst ook een prijs voor de ondersteuner van het jaar. Er werden zelfs twee mensen in het zonnetje gezet. Van der Kwast koos ze uit de ruim honderd voorgedragen ondersteuners. Abdeslam Buharouk kreeg lof omdat hij in zijn werkplaats in de kelder van het hoofdgebouw al jarenlang kapot meubilair opknapt. En Behzad Harampanahi is bij Acta onmisbaar omdat hij als enige AVC-medewerker daar de beamers, geluidsinstallallaties en andere apparaten aan de praat houdt.

Studentenquiz

Er waren drie prijzen voor studenten. Harry King (computer science) kreeg de prijs voor de beste bachelorscriptie en Sem Duijndam (environment and resource management) voor de beste masterscriptie. De zes genomineerden, drie voor iedere prijs, hadden allemaal een quizvraag bedacht naar aanleiding van hun scriptie die door de aanwezigen in de zaal per mobiel beantwoord moesten worden.

De studenttalentprijs ging naar rechtenstudent Dymphe Mensink. Ze heeft onder meer het Student Idea Network opgericht, waar studenten non-profitorganisaties ondersteunen met hun kennis. Ook geeft ze voor Amnesty International les aan scholieren en heeft ze meegeholpen een app te ontwikkelen waarmee je met een smartphone in restaurants kunt betalen.

Hulp voor ondernemers

Tot beste juniordocent werd Teun Zuiderent-Jerak van Global Health uitgeroepen. De onderwijsinnovatieprijs van maar liefst 50 duizend euro ging naar de Startup Clinic. Dat is een minor bij Rechten waar studenten startende ondernemers (vaak ook studenten) helpen met juridische vragen. In de toekomst hopen de docenten ook studenten uit andere domeinen erbij te betrekken, bijvoorbeeld met marketingadviezen.

Overigens was niet iedereen even blij met het glitterfestival. Bij de vergadering van de ondernemingsraad met het college van bestuur afgelopen woensdag vroeg Anita Kiss waarom voor de Hollywood-opzet was gekozen. “Dat past toch helemaal niet bij deze universiteit?” stelde ze. Collegevoorzitter Mirjam van Praag antwoordde dat het er vooral om ging dat het een feestelijke bijeenkomst zou worden. Het Hollywood-thema was een eenmalige bijzaak.

Opmerkelijk is overigens dat dit jaar mannen de scriptieprijzen wonnen, en de docent-talentprijs. Terwijl daar meer vrouwen voor waren genomineerd.  Vorig jaar kregen nog zes vrouwen een prijs uitgereikt. Alle voor de student- en docentprijzen genomineerden staan op de VU-site vermeld.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.