Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Stemmende VU-studenten stemmen hoopvol

“Ik stem VVD”, zegt psychologiestudent Zoë Beesemer beslist. “Omdat ik het verkiezingsprogramma goed vind en omdat ik Rutte charismatisch vind, en wél geloofwaardig.”

Beesemer staat geduldig in de lange rij voor het VU-stemlokaal, die door bijna de hele ontvangsthal in het VU-hoofgebouw loopt. Vlak achter haar staat Vincent Hartman (45) eerstejaars student wiskunde. “Ik twijfel tussen D66 en VVD”, aldus Hartman. Hij heeft de Stemwijzer gedaan om te bepalen welke van de twee het moet worden. “Ik vind de houding van D66 ten aanzien van Europa goed, maar ik denk dat het deze keer VVD wordt, in de hoop dat die de grootste wordt in plaats van de PVV.”

Ook Roberto Soeltan (43), medewerker van het Audiovisueel Centrum, overweegt een stem op de VVD, maar het kan ook nog SP worden. “De SP is voor een socialere gezondheidszorg”, legt hij uit. “Maar de VVD investeert meer in banen en is voor het behoud van de hypotheekaftrek.” – “En hij heeft een eigen huis”, sneert Yin Khor (33) van de Facilitaire Campusorganisatie. “Waarom stem je niet op een middenpartij?” vraagt ze hem. “Bijvoorbeeld D66?” Soeltan antwoordt dat hij Pechtold verschillende keren heeft horen spreken en hem niet geloofwaardig vindt. “Hij verandert steeds een klein beetje van standpunt.”

Partij voor de Dieren

Khor twijfelt niet, die stemt Partij voor de Dieren. “Het meest realistische en meest humane programma”, licht ze toe. “Dat niet alleen maar om de economie draait.”

Ismael P. (26, Bedrijfskunde, wil niet met zijn achternaam in dit stuk) zou eerst DENK stemmen, maar bij nader inzien vindt hij die partij te populistisch, met “PVV-achtige praktijken”. Dus wordt het GroenLinks, een strategische stem. De vorige keer stemde hij ook al strategisch: PvdA. “Ik hoop op een kabinet met GroenLinks en D66”, zegt hij. “Het is moeilijk om te bepalen waar je op moet stemmen. Er is niet één partij waar ik echt helemaal achter sta.”

Student Gezondheid & Leven Dide de Jongh (20) gaat ook GroenLinks stemmen. “Milieu is op dit moment het belangrijkst”, verklaart ze. Ze was er net over aan het discussiëren met haar studiegenoot Anne Dreves (20), die CDA stemt. “Eerst wilde ik VVD stemmen, maar het CDA is wat gematigder, niet zo gefocust op economie, en ook met oog voor het klimaat.”

CO2-uitstoot

Joost Vagevuur (19, Tandheelkunde) twijfelt ook over GroenLinks, maar het wordt waarschijnlijk D66. “Die is wat gematigder dan GroenLinks als het bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot gaat. Dan houdt D66 zeg maar het bredere plaatje in de gaten.”

“Het is altijd de hele dag druk met de verkiezingen, maar zo druk als nu heb ik nog niet eerder meegemaakt”, zegt Annemarie Cannoo, die voorzitter is van het stembureau. “Ze zeggen dat jongeren nooit gaan stemmen, maar als ik dit zo zie, en ze met elkaar hoor praten, zie ik toch een enorme betrokkenheid. Dat stemt hoopvol.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.