Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Steeds minder stemmers bij verkiezingen studentenraden

De sterkere positie van de medezeggenschap leidt niet tot een hogere verkiezingsopkomst van studenten, blijkt uit een rondgang van het Hoger Onderwijs Persbureau. Bij vrijwel alle universiteiten gingen dit jaar minder studenten naar de stembus.

‘Echt zorgelijk’, ‘dramatisch laag’ en ‘niet om over naar huis te schrijven’ – dat schreven universiteitsmedia over de opkomst voor de raadsverkiezingen in respectievelijk Groningen (26 procent), Rotterdam (12 procent) en Leiden (18 procent).

Aan de Universiteit van Amsterdam, waar actievoerders hard hebben gestreden voor meer inspraak, was de opkomst het laagst: 11 procent van de studenten nam de moeite om naar de stembus te gaan. Bij de andere Amsterdamse universiteit, de VU, lag dat aandeel met 16 procent niet veel hoger.

Opkomst studentenraadsverkiezingen VU 2009-2018
N.B. In 2016 waren er geen verkiezingen vanwege te weinig kandidaten

Meebeslissen

De medezeggenschap heeft dankzij de Wet versterking bestuurskracht sinds vorig jaar meer verantwoordelijkheid, inspraak en rechten. De leden beslissen bijvoorbeeld mee over de besteding van de leenstelselmiljoenen. Toch is de opkomst voor de verkiezingen dit jaar bijna overal gedaald. Ook blijft het aan verschillende universiteiten lastig om voldoende kandidaten te vinden.

Het hoogst is de opkomst nog altijd in Tilburg, met 46 procent, maar ook daar gingen dit jaar minder studenten stemmen. “Misschien een gevolg van de nieuwe regel dat er minder stemmenwervers over de campus mogen lopen”, schrijft nieuwssite Univers. Het ‘verkiezingscircus’ werd daar zo extreem, dat de universiteit zich genoodzaakt voelde om de campagne aan meer regels te binden.

Vlag uit

In Eindhoven, Delft, Nijmegen en Twente ligt de opkomst boven de 35 procent, maar ook deze universiteiten ontkomen niet aan een daling. Alleen in Utrecht (27 procent) mocht de vlag uit: de recordopkomst van vorig jaar werd met een half procent verbeterd, meldt nieuwssite DUB.

Universiteit

 

      Opkomst MR-verkiezingen 2018 (in %)

             

Tilburg

         

45,7

TU Delft

         

38,1

WUR

         

38

Radboud

         

37

Twente

         

36,4

TU Eindhoven

       

35,3

Utrecht

         

26,8

Groningen

       

26

Maastricht

       

20 à 30*

Leiden

         

18

VU

         

16,1

Erasmus Rotterdam

       

12

UvA

         

11,2

* Opkomst verschilt per faculteit

Het was de regen

De universiteiten tasten in het duister over de teruglopende belangstelling van studenten. In Eindhoven, waar in december al werd gestemd, suggereerde de voorzitter van het stembureau dat de sinterklaasviering er mogelijk mee te maken had. In Delft kreeg de regen de schuld, en het feit dat het netwerk er een paar keer uit heeft gelegen. Bij de UvA wijt Folia de ‘historisch lage opkomst’ aan de opheffing van studentenpartij De Decentralen, die drie jaar geleden werd opgericht na de Maagdenhuisbezetting maar die het bijltje er dit voorjaar gedesillusioneerd bij neergooide.

In Leiden waren de verkiezingen op voorstel van de raad verplaatst van mei naar april, maar ook dat mocht niet baten. In Rotterdam praat de universiteitsraad met het bestuur over de vraag hoe de verkiezingen aantrekkelijker kunnen worden. En de UvA is onlangs een onderzoek gestart naar de geringe interesse in de medezeggenschap.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.