Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

SRVU protesteert tegen leenstelsel

‘Vóór studie en toegang, tégen het leenstelstel’, staat op een van de spandoeken van de SRVU. De studentenbond riep studenten op om vandaag te protesteren tegen het nieuwe leenstelstel. Ze verzamelden in de centrale hal voor een groepsselfie.

Nóg duurder wonen

“Er verandert veel voor studenten”, zegt SRVU-voorzitter Ayesha Sitaram. “De basisbeurs wordt afgeschaft en dat is zeker aan de VU belangrijk.” Volgens Sitaram komt het leenstelsel Amsterdamse studenten duur te staan, omdat ze hier veel moeten betalen voor een kamer. “De basisbeurs voor uitwonende studenten valt weg, dus het wordt nóg duurder om in Amsterdam te wonen. De aanvullende beurs gaat misschien omhoog, maar omdat de basisfinanciering verdwijnt, krijgen die studenten netto toch ook minder.”

De SRVU-voorzitter had op een hogere opkomst voor de groepsfoto gehoopt, maar vindt toch dat ze met deze harde kern van studenten een goed statement kunnen maken. “Wij willen dat volgende generaties ook de mogelijkheid hebben om te studeren en dat laten we hiermee zien.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.