Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

SRVU bekritiseert VU: ‘Fysieke aanwezigheidsplicht is onverantwoord’

Er zijn meerdere psychologiestudenten naar VU-werkgroepen gegaan, hoewel ze wisten of vermoedden dat ze besmet waren met corona, meldt Het Parool. De reden hiervoor is de strenge fysieke aanwezigheidsplicht bij werkcolleges, zeggen de studenten.

Besmette studenten die niet naar de werkcolleges kunnen komen, krijgen een vervangende werkopdracht die volgens hen veel zwaarder is dan de colleges zelf. Op klachten hierover bij docenten en de vakcoördinator zegt een van hen geen inhoudelijk antwoord te hebben gekregen. Op het dreigement dat ze besmet en al naar de campus zou komen, zou niet persoonlijk zijn gereageerd.

Blijf thuis bij klachten

Studentenbond SRVU toont begrip voor de studenten en bekritiseert de VU. ‘Tijdens een pandemie een fysieke aanwezigheidsplicht handhaven is onverantwoord. Dit maakt het volstrekt onmogelijk voor studenten om zich aan de BASISmaatregelen rondom corona te houden, namelijk: blijf thuis bij klachten’, aldus de studentenbond op Twitter.

Het nieuws over de psychologiestudenten zal niet voor iedereen een verrassing zijn. Vicevoorzitter Gabriela Adamczyk van de universitaire studentenraad waarschuwde twee weken geleden tijdens een vergadering van het college van bestuur en de medezeggenschap al dat besmette studenten naar fysieke tentamens komen als er geen alternatief is. Bestuurslid Marcel Nollen noemde dat toen onverantwoord en verwerpelijk gedrag, maar Adamczyk zette voet bij stuk: “Ze gaan echt geen studiejaar opofferen.”

Commentaar van de VU volgt later.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.