Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Gymnastiektoestellen in de tuin van het universiteitsgebouw aan de Herengracht

Sporten op de VU gaat verder terug dan je denkt

Al 125 jaar geleden werd er gesport op de VU. Dat is de belangrijkste conclusie van het boek ‘Een bijzondere beweging’, dat met levendige anekdotes de geschiedenis van  studentensport aan de VU in kaart brengt.

‘In het studentenleven van begin vorige eeuw was er meer aandacht voor alcohol en sigaren dan voor lichaamsbeweging’, schrijft Jurryt van de Vooren in zijn boek. Toch werd sport steeds belangrijker, met als kickstart de oprichting van de eerste sportvereniging van de VU door student Jan Geelkerken in 1902. 

Het boekt zoeft door belangrijke gebeurtenissen in de VU-sportgeschiedenis, zoals de eerste sportdagen in de jaren ’50, de acties tegen bezuinigingen van de overheid in 1986 en het olympisch roeigoud van Nico Rienks en Ronald Florijn in 1988. In ons decembernummer krijg je met 10 fragmenten in woord en beeld een indruk van dit sportboek. 


‘Een bijzondere beweging’ van Jurryt van de Vooren is te verkrijgen in de VU-boekhandel.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.