Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Sommige mensen vallen flauw in de prikstraat’

Marco van de Werken (21), tweedejaars gezondheid en leven, werkt als Rode Kruis-vrijwilliger in de prikstraat van Houten.

Jij moet zorgen dat mensen na hun vaccinatie een kwartier blijven zitten. Is dat moeilijk?
“Nee, gelukkig is iedereen tot nu toe wel overtuigd van het nut daarvan. Ik stel mensen gerust en maak een praatje met ze. Soms vallen mensen flauw, omdat ze bijvoorbeeld erg zenuwachtig zijn voor de prik. Dat heb ik nu vier keer meegemaakt. Dan leg ik ze goed neer en zorg dat ze rustig kunnen bijkomen.”

Rode Kruis en corona Het Rode Kruis heeft in Nederland zo’n 16.000 vrijwilligers. Zij helpen onder meer in de test- en de prikstraten. Daarnaast delen ze voedselpakketten uit aan mensen met weinig geld. Ook heeft het Rode Kruis een hulplijn voor mensen die in psychische problemen zijn gekomen door corona. Meer info: Rode Kruis

Nog geen mensen met ernstige allergische reacties gehad?
“Nee, maar ik weet wel wat ik moet doen als het gebeurt: de arts erbij halen en als dat niet snel genoeg gaat een EpiPen [adrenaline-injectie, red.] toedienen. Gelukkig komt zo’n reactie echt maar heel weinig voor.”

Wie heb je tot nu toe voorbij zien komen?
“Ouderen die nog zelfstandig wonen. Vaak komt er een zoon of dochter mee, soms komen ze alleen. Voor veel mensen is het spannend. Dan helpt het als iemand even tijd heeft om met ze te praten.”

Je staat in de prikstraat van Houten. Hoeveel mensen worden daar geprikt op een dag?
“Duizend ongeveer. Ik zie zo’n vijfhonderd omdat de andere helft naar een tweede ruimte gaat.”

Vijfhonderd gesprekjes op een dag. Dat is veel, lijkt me. Heb je een standaardvraag?
“Ik vraag vaak waar ze vandaan komen. En dan zie je vanzelf hoe het gesprek loopt.”

Je werkt daarnaast in een verzorgingshuis. Heb je iets met ouderen?
“Ik heb iets met de zorg en inderdaad ook met ouderen. Als bijbaan werk ik als gastheer. Ik schenk koffie en thee en maak een praatje. Ook verzin ik activiteiten, zoals het draaien van een film. Ik probeer dingen te doen die aansluiten bij de belevingswereld van de bewoners. Volgende week draaien we bijvoorbeeld De hel van 63 over de Elfstedentocht van dat jaar.”

Hoe ben je terechtgekomen in het verzorgingshuis?
“Mijn oma woonde daar. Ik was er graag en vond de sfeer prettig. En voor mijn gevoel kon ik daar nuttiger werk doen dan bij de Albert Heijn, waar ik destijds een bijbaan had. In het verzorgingshuis van mijn oma ben ik begonnen. Inmiddels werk ik het meest in een ander huis.”

Heb je zelf al corona gehad?
“Ja, met kerst. Ik was vier dagen ziek. Daarna ben ik maar gaan werken bij de bewoners die ook corona hadden. Ik mocht verder toch niemand zien. We hadden het huis opgesplitst in een deel met corona en een deel zonder. Er waren achttien bewoners besmet. Uiteindelijk is er één persoon overleden.”

Is het werk in de prikstraat je eerste werk voor het Rode Kruis?
“Nee, voordat de prikstraten er waren, reed ik mensen met corona naar het ziekenhuis als ze zelf geen vervoer hadden. Dat waren bijvoorbeeld ook ouderen of daklozen. Vaak was ik de chauffeur. Soms zat ik bij de mensen. Dat moest helemaal in zo’n beschermpak.
“Daarvoor heb ik een aantal keren voorlichting op scholen gegeven over het werk van het Rode Kruis. Het lijkt me ook nog steeds leuk om bij evenementen te helpen, maar toen ik de opleiding tot evenementenhulpverlener had afgerond, waren er geen evenementen meer vanwege corona.”

Houd je genoeg tijd over voor je studie?
“Vóór corona zat ik tien uur per week in de trein naar de VU, ik woon in Woerden. Die tijd houd ik nu over. Dus ik heb voorlopig genoeg tijd om in de prikstraat te werken. Online studeren is oké voor mij, ik vind het prima om college te volgen via Zoom. Vanochtend heb ik nog een online tentamen pathologie gemaakt.”

Blijf je in de prikstraat werken tot we allemaal gevaccineerd zijn?
“Dat is wel mijn bedoeling.” 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.