Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Socialisten nomineren prins voor ‘Huisjesmelker van het Jaar’

Jongeren van de SP hebben prins Bernhard jr. genomineerd voor de titel ‘huisjesmelker van het jaar’. Met hun verkiezing willen ze aandacht vragen voor misstanden op de kamermarkt.

De woningnood en de machtspositie van particuliere huisbazen maken huurders kwetsbaar voor uitbuiting, meent SP-jongerenorganisatie ROOD. Voorzitter Lisa de Leeuw: “Als één iemand daar nu symbool voor staat, is het wel Pandjesprins Bernhard.”

De prins heeft veel vastgoed in bezit, onthulde Het Parool deze maand. Volgens de krant moeten huurders bovendien sleutelgeld betalen, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Ook zou de makelaar eisen dat sommige kamerbewoners zich niet inschrijven op hun adres, zodat ze buiten het zicht van de gemeente blijven. 

Uitzoeken

In een reactie op het Parool-artikel stelde Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven dat hij het beheer van zijn vastgoed heeft uitbesteed. Hij zal uitzoeken of er inderdaad regels worden overtreden, beloofde hij. 

Maar de SP-jongeren wachten dat niet af en nomineren hem alvast voor hun jaarlijkse prijs. De winnaar wordt in februari bekendgemaakt. 

ROOD pleit voor betaalbare woningen, hardere sancties voor huisjesmelkers, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid om verhuurders de stad uit te sturen als ze vaak in de fout gaan. Ook zou speculeren met vastgoed moeten worden ingedamd. 

De linkse jongeren zijn niet de enigen die zich over malafide huurbazen opwinden. Deze maand stuurden de wethouders van twaalf studentensteden een brief aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren, waarin ze erop aandringen huisjesmelkers harder aan te pakken. 

Pluim

Het is weleens misgegaan met de prijs van ROOD. Een verhuurder werd van allerlei vreselijke dingen beschuldigd: hij zou bijvoorbeeld studentes laten strippen voor een kamer. Maar de SP-jongeren konden de aantijgingen niet hardmaken. Twee jaar later gaven ze hem zelfs een gouden pluim.

De prijswinnaar van afgelopen jaar was boos en stuurde een advocaat op de SP’ers af. Toen gaven ze hem een tweede prijs: de gouden huilebalk.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.