Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 juli 2024

Campus
& Cultuur

Ritalin-gebruik onder studenten mogelijk overschat

Verschillende media meldden deze week op basis van nieuw onderzoek dat een kwart van de studenten ritalin gebruikt zonder doktersrecept. Maar of dat klopt, is zeer de vraag.

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik deed een peiling onder vierhonderd hbo- en wo-studenten, waaruit zou blijken dat maar liefst een kwart van hen ‘wel eens’ ADHD-medicatie gebruikt zonder dat een arts dat heeft voorgeschreven. Tachtig procent zou dat doen om geconcentreerd te kunnen studeren, en een klein deel gebruikt ritalin tijdens het uitgaan.

Ritalin stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel. Daardoor kan een gebruiker zich beter concentreren en voel die zich minder moe.

Ernstige bijwerkingen

Het aandeel ritalin-gebruikers is gebaseerd op wie het middel ten minste één keer heeft geslikt. “Uit ons onderzoek blijkt dat bijna 75 procent het vaker gebruikt, en een aanzienlijk deel veelvuldig”, aldus IVM-woordvoerder Bernd Bodewes. Dat is zorgwekkend gezien de bijwerkingen: hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid.

Maar de onderzoeksmethode van het IVM roept vragen op. De organisatie geeft zelf aan dat het om een “selectieve groep” studenten gaat. Voor de steekproef zijn studenten uit Amsterdam en Utrecht via sociale media opgeroepen een vragenlijst in te vullen.

Dat zorgt er wel voor dat de resultaten van het onderzoek niet goed te generaliseren zijn, erkent ook Bodewes. “Door de grootte van de steekproef kunnen we voorzichtige conclusies trekken over het gebruik van ritalin in stedelijk gebied. Om uitspraken te doen over de gehele populatie is verder onderzoek nodig.”

Scheef beeld

Een woordvoerder van Jellinek, een kliniek gespecialiseerd in verslavingszorg, vraagt zich ook af of de methode wel een betrouwbaar beeld geeft. “Vierhonderd studenten zou normaal gesproken wel een goede steekproef zijn, maar het is daarbij wel de vraag hoe die geselecteerd zijn.”

“Drugsgebruikers zijn eerder geneigd dit soort enquêtes in te vullen dan niet-gebruikers. Een online enquête geeft dus vaak een scheef beeld”, aldus de woordvoerder, die “andere signalen” heeft over het ritalin-gebruik onder studenten: het medicijn zou slechts sporadisch gebruikt worden, en dan vooral tijdens het uitgaan.

Keertje experimenteren

De kliniek bekommert zich vooral om regelmatige gebruikers. “Mensen die een keertje experimenteren met ritalin, zijn niet degenen om wie wij ons direct zorgen maken”, zegt de woordvoerder.

Hoewel één keertje ritalin niet direct levensgevaarlijke gevolgen heeft, ontraadt Jellinek het gebruik. “Ritalin werkt voor een bepaalde periode, maar het effect neemt af naarmate je het vaker inneemt. Je loopt het risico dat je het gevoel krijgt dat je niet meer zonder kunt. Niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal is dat een probleem.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.