Op 3 april kondigde de VU nog aan de afdeling Aardwetenschappen op te heffen, 42 medewerkers te gaan ontslaan en de bachelor en één mastertrack te schrappen. Per 1 augustus 2025 zouden er 37 medewerkers worden ontslagen, 5 anderen per 1 september 2027. Aardwetenschappen was te duur geworden, stelde Kraneveld. Vanuit studenten en medewerkers, maar ook het werkveld kwam veel protest. Hoe kon een universiteit die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, een afdeling schrappen waar wordt gewerkt aan oplossingen voor het klimaatprobleem en de energietransitie?
In de mail aan betrokkenen van woensdag schrijft Kraneveld de zorgen van studenten, medewerkers en de medezeggenschap te hebben gehoord, en mede daarom met het faculteitsbestuur en het CvB te hebben besloten ‘het voornemen om de implementatie en daarmee de herplaatsing van boventallige staf niet eerder te laten plaatsvinden dan 1 februari 2026’. Met dit extra halfjaar hopen ze de juiste voorbereidingen te kunnen treffen voor de reorganisatie. Ook gaan ze kritisch kijken of enkele posities langer behouden kunnen worden. Het definitieve besluit door het CvB wordt niet uitgesteld en wordt op 15 juli genomen.
Op 3 juni is er van 09.00 tot 10.00 uur een onlinebijeenkomst waarin medewerkers vragen kunnen stellen, voor studenten is dat moment donderdag 5 juni, van 13.00 tot 14.00 uur.
Dit is ons pas op woensdagochtend gemaild, helemaal niet op maandag. Vlak voor een overleg met de OR, die daar erg ontstemd over was. En terecht.
Het uitstel van het reorganisatieproces lijkt vooral ingegeven door dat de BSc en MSc onderwijsdirecteuren anders de onderwijsprogramma’s niet rond krijgen. Daardoor zouden deze opleidingen mogelijk niet voldoen aan de eindtermen, en het minimaal aantal vakken dat gegeven moet worden op de VU. Voor 1 februari 2026 (periode 1, 2 en 3), wordt namelijk het merendeel van de verplichte en specialistische vakken gegeven. In periode 4,5 en 6 staan voornamelijk keuzevakken en eindwerkstukken geroosterd, die makkelijker extern kunnen worden gedaan. Het personeel dat ontslagen zou zijn op 1 augustus 2025 wordt nu nog even aan het lijntje gehouden tot 1 februari 2026 om dit ‘onderwijsprobleem’ op te lossen.
Eerder zijn toekomstige studenten geadviseerd om zich ook elders in te schrijven, zijn wetenschappelijke projecten, analyses en samenwerkingen stopgezet, en mogen er geen voorstellen meer worden ingediend. Het onderwijs, onderzoek en de reputatie hebben hierdoor een flinke knauw gekregen. Het verlengen van het reorganisatieproces zonder tijd te nemen om het reorganisatieplan verder uit te werken, te onderbouwen, en naar alternatieven te zoeken voldoet niet aan de ‘zorgvuldigheid’ en ‘transparantie’, waaraan het FB en CvB zich gecommitteerd hebben.
De VU maakt hier dus een kansloze puinhoop van. Voor 42 medewerkers is er al bijna een jaar veel onduidelijkheid, eerst of ze ontslagen zouden worden, dan dat ze ontslagen zouden worden en nu weer wanneer ze ontslagen gaan worden. Aankomende studenten worden weggestuurd, wetenschappers mogen geen onderzoeksvoorstellen indienen bij NWO en ERC, en zelfs gehonoreerde projecten van NWO en ERC mogen niet van start gaan, dus dat geld zal worden teruggevorderd door NWO en ERC, evenals de 4.5 miljoen euro voor een isotopen lab. De VU maakt hier een kansloze puinhoop van. Want hoe gaan straks 5 docenten die 135 BSc-studenten begeleiden, alle veldwerken en excursies doen en alle scripties begeleiden en beoordelen? Dat dit niet kan realiseert de VU zich ook al door vorige week een advertentie voor een Junior Docent Aardwetenschappen open te zetten! Die mag dan lekker alle bosbrandjes blussen. Wat een wanbeleid bij deze voor Nederland unieke en broodnodige top-opleiding!! De VU maakt er een kansloze puinhoop van. Het gehele (inter)nationale werkveld en alle andere stakeholders snappen er niets van. De VU maakt er een puinhoop van. Over 25 jaar worden er per jaar tientallen aardwetenschappers voor heel veel geld uit het buitenland gelokt om hier in Nederland de gaten op te vullen.