Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Rector over Elsevier-onderzoek: ‘Ruimte voor verbetering’

“Er is ruimte voor verbetering”, zegt de nieuwe rector magnificus, Frank van der Duyn Schouten over het vergelijkend universiteitenonderzoek van weekblad Elsevier. “Dat is een understatement, natuurlijk.”

Van der Duyn Schouten blijkt een meester in understatements: “Ik ben nog maar kort aan de VU, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat onze studenten hier facilitair niet bepaald in de watten worden gelegd”,  zegt hij over de inmiddels traditionele klacht over de tekortschietende voorzieningen in de Nationale Studentenenquête, waarop Elsevier zijn onderzoek deels baseert.

Verwachtingsmanagement

Over die faciliteiten moet de VU beter communiceren, zodat studenten niet met te hoge verwachtingen aan hun VU-studie beginnen, vindt de rector. “”We moeten werken aan ons verwachtingsmanagement.”

Ook de kwaliteit van de docenten verdient volgens Van der Duyn Schouten speciale aandacht. “Maar we moeten ons niet beperken tot schriftelijke enquêtes om te weten wat studenten van hun docenten vinden. Door in gesprekken met studenten de diepte in te gaan, willen we uitzoeken waar nou precies de pijn zit.”

Discrepantie

De rector signaleert wel een discrepantie tussen de resultaten van het Elsevier-onderzoek en de evaluaties van de VU zelf. “De feedback die wij van studenten krijgen, is altijd een stuk positiever. We moeten ook eens gaan uitzoeken wat daar precies de oorzaak van is.”

Intussen werkt de VU gestaag door aan de verbetering van de faciliteiten én van het onderwijs.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.