Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Recordaantal studenten met Erasmusbeurs Europa in

Vorig studiejaar gingen bijna 270 duizend Europese studenten met een Erasmusbeurs de grens over, waaronder meer dan tienduizend Nederlanders. Dat is opnieuw een record en het einde is nog niet in zicht: de komende jaren worden er nog meer Erasmusstudenten verwacht.

Jaar na jaar groeit het aantal studenten dat gebruik maakt van het Europese beurzenprogramma, dat inmiddels 27 jaar loopt. In studiejaar 2012/2013 waren er zes procent meer Erasmusstudenten dan een jaar eerder. In Nederland steeg de deelname met acht procent.

Spanje populairst

De meeste studenten komen uit Spanje, Frankrijk en Duitsland, die samen meer dan honderdduizend studenten afvaardigen. De populairste bestemming is nog altijd Spanje, waar meer dan veertigduizend studenten naartoe gaan. Daarna komen – jawel – Frankrijk en Duitsland.

Nederlanders gaan het liefst naar Groot-Brittannië. Zelf blijven de Britten liever thuis: er komen bijna twee keer zoveel Erasmusstudenten naar het Verenigd Koninkrijk toe (27,2 duizend) als er vandaan komen (14,6 duizend).

VU nergens te bekennen

Eén hogeschool en twee Nederlandse universiteiten staan in de top honderd van instellingen die de meeste studenten op pad sturen. Het zijn de Hanzehogeschool Groningen (571) en de universiteiten van Groningen (632) en Maastricht (785).

Helemaal bovenaan in de lijst van meest populaire onderwijsinstellingen staat de universiteit van Granada, met vorig studiejaar bijna twintigduizend Erasmusstudenten. De Rijksuniversiteit Groningen mocht er 674 verwelkomen en Maastricht 603. De Universiteit Utrecht kwam tot 532. De Universiteit van Amsterdam (473) en de Radboud Universiteit Nijmegen (447) staan ook behoorlijk hoog. De VU is nergens te bekennen.

Nog meer geld

Politici vinden de Erasmusbeurzen belangrijk: de komende jaren maken ze er veertig procent meer geld voor vrij. Naar verwachting zal het record daarom weer snel sneuvelen.

Hoe zit het eigenlijk aan de VU? De Advalvasredactie spreekt veel studenten die naar het buitenland gaan voor studie, stage of vrijwilligerswerk. Toch wordt er over VU-studenten gezegd dat het huismussen en muurbloempjes zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.