Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Campus
& Cultuur

Proost 2018

Het nieuwjaarsontbijt vanochtend in de foyer van het hoofdgebouw werd drukbezocht en kreeg een persoonlijk tintje door een mededeling van rector Vinod Subramaniam.

Hij kondigde aan zijn hoofd kaal te scheren uit solidariteit met zijn vrouw. Die heeft recentelijk al haar haar verloren als gevolg van een behandeling tegen kanker. De rector zei wel een baard te laten staan.

De bijeenkomst was toch al plechtig begonnen omdat Marjolein Jansen, tijdelijk bestuursvoorzitter, een minuut stilte vroeg om alle VU-mensen die afgelopen jaar zijn overleden te herdenken.

Borgen en bouwen

Jansen zei in haar toespraakje dat het een jaar van borgen en bouwen wordt. Gelukkig gaat de VU redelijk financieel gezond het nieuwe jaar in en het afgelopen jaar zijn op verschillende terreinen mooie resultaten geboekt. Zo is het aantal nieuwe studenten, na een paar jaar dalen, weer toegenomen en was de laatste bachelor voorlichtingsdag zeer druk bezocht.

Maar Jansen zei zich ook zorgen te maken. Vooral over de hoeveelheid geld die de universiteiten van het Rijk krijgen. “Als de bijdrage per student almaar blijft dalen, gaat het op een gegeven moment mis”, aldus Jansen. Ze zei actief te gaan lobbyen in Den Haag voor meer geld om de toegankelijkheid tot de universiteit voor iedereen mogelijk te houden.

Ook maakt ze zich zorgen over de hoge werkdruk van het personeel waardoor de rek er echt wel uit is voor wat de universiteiten nog extra aankunnen zonder extra geld. “We zijn geen koekjesfabriek. Het gaat om mensen.” Daarbij onderstreepte ze het belang van het binnenkort te houden werkbelevingsonderzoek onder het personeel.

Tussenbalans

Rector Vinod Subramanian sprak in het Engels, daarmee aangevend dat de universiteit steeds meer tweetalig wordt. Grappig is dan te horen dat er toch een paar Nederlandse woorden doorheen glippen. Die horen blijkbaar erg bij onze cultuur. Medezeggenschap bijvoorbeeld, speerpunten, instellingsplan, bruto academische meerwaarde. Dat zijn natuurlijk zaken die aan de VU in de belangstelling staan.

Hij wees erop dat de VU nu halverwege het vijfjarige instellingsplan is, dus dat het tijd is om de balans op te maken van waar we staan en om prioriteiten te stellen. Hij kondigde aan dat het een dynamisch jaar zal worden.

De nieuwe voorzitter van het college van bestuur Mirjam van Praag sprak nog niet. Zij treedt pas op 1 maart in functie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.