Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Promovendi ontevreden over opleiding en labs

Over de kwaliteit van de cursussen die ze moeten volgen zijn promovendi lang niet altijd tevreden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ruigrok Netpanel waarvoor 467 promovendi van de VU een online vragenlijst invulden.

Promovendi moeten aan de VU dertig studiepunten (een half jaar) aan vakken halen tijdens hun promotie. Met name de cursussen die gericht zijn op hun carrière komen er in het onderzoek niet zo goed vanaf. Slechts 18% van de respondenten denkt dat deze ook daadwerkelijk nut hadden voor hun loopbaan, de rest is neutraal of negatief.

De cursussen gericht op het afmaken van de promotie en lesgeven scoren iets beter, maar ook die worden slechts door een minderheid van de promovendi als nuttig bestempeld. Verreweg de grootste groep is neutraal, die laat het maar over zich heenkomen als iets wat ze toch niet kunnen veranderen, zo lijkt het.

Keuzevrijheid ontbreekt

Het tevredenst zijn de promovendi over de vakinhoudelijke cursussen, maar ook daar geen juichend rapportcijfer: 44% is tevreden, de rest is neutraal of ontevreden. VU-promovendi missen keuzevrijheid in het programma en vinden de kwaliteit van de cursussen vaak onder de maat. ‘The mandatory courses are not very informative and way too expensive!’, schrijft één van de respondenten. ‘I took several courses elsewhere, because the courses offered at VU Amsterdam were not useful’, schrijft een ander.

Over hun begeleiding zijn de meeste promovendi beter te spreken: drieënzeventig procent is tevreden tot zeer tevreden. Elf procent is ontevreden of zeer ontevreden. Maar over de faciliteiten zoals labs zijn ze dan weer minder tevreden: 42% noemt de voorzieningen ontoereikend.

PhD monitor VU
Bron: Ruigrok Netpanel, 2016

Acht maanden vertraging

Het onderzoek ging ook nog over de prestaties van de promovendi zelf: lopen ze lekker op schema? 48% wel, de rest loopt achter of weet het niet. Gemiddeld verwachten de promovendi acht maanden vertraging op te lopen tijdens hun promotieonderzoek. Die vertraging is meestal te wijten aan praktische problemen en aan te grote onderzoeksprojecten, melden ze.

En hoe is het gesteld met de werkdruk? Die is hoog of te hoog, vindt 61% van de promovendi. Kortom, er liggen nog wel wat verbeterpuntjes bij de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.