Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Spreker op een TEDx-event van een Parijse universiteit

Primeur van TEDx-event aan de VU

Na twee jaar van voorbereidingen en een lockdown die de eerste poging dwarsboomde, presenteert vanavond een groep studenten – onder begeleiding van bibliotheekmanager Harm Derks – het eerste TEDx-event aan deze universiteit.

Selma Boulmalf, student religiewetenschappen, bezocht zo’n twee jaar geleden een TEDx-event van de UvA. “Het was een VU-student die daar sprak. Ik dacht: wat jammer dat we die optie niet bij de VU aanbieden. Het was gezellig, de avond trok veel verschillende mensen aan en het was erg informatief. Echt faculteitoverschrijdend.” En dus opperde ze het idee voor een VU-editie bij de universitaire studentenraad waarvan ze in studiejaar 2018/2019 zelf lid was.

Hoewel de meeste mensen enthousiast reageerden op het plan, duurde het even voordat de plannen concreet werden gemaakt. Boulmalf: “Voor een TEDx-event moet je helemaal met dat bedrijf in zee gaan. Er zijn veel voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je hun naam mag gebruiken.”

Live streamen

Zo moesten ze een duidelijk plan voorleggen om een licentie te krijgen, en worden de powerpoints gecontroleerd en het script nagelopen van de avond zelf. Daarbuiten ligt de productie verder in handen van de VU, en dus moesten ze ook zelf voor apparatuur zorgen. Toen in maart de lockdown werd afgeroepen, hadden ze nog niet voldoende technische middelen om de editie die ze voor april hadden gepland, online door te laten gaan.

Als gevolg stonden ze een paar maanden stil, maar toen de maatregelen in de zomer wat versoepelden, pakten ze de plannen weer op. Toen sloot ook Maaike van den Boom, masterstudent business administration, zich aan. “Veel van het programma dat eerder was gemaakt, hebben we kunnen meenemen naar dit jaar.” Maar omdat het evenement onverhoopt toch gelivestreamd moet worden, staan ze vanavond in een theater in Amersfoort. “Normaal zouden we nooit naar een andere stad gaan, maar het kon nu niet anders.”

We are in charge

Het thema van het TEDx-event is ‘We are in charge’, het VU-thema van vorig jaar. In hun keuze van sprekers hebben ze volgens Van den Boom gezocht naar mensen die een brede invulling geven aan het idee van leiderschap. Zo neemt iemand het woord die een eigen bedrijf heeft, maar is er ook een student die vertelt hoe zij de baas is over haar handicap. Een andere student komt uit de topsport, en bevraagt de controle die we over talent hebben. Die twee studenten wonnen vorig jaar een plekje op het podium tijdens een speciale pitchavond waaraan zo’n 30 studenten meededen.

Naast de twee VU-studenten en de ondernemer neemt vanavond komiek Greg Shapiro het podium, vertelt een zeventienjarige scholier over zijn passie voor ondernemerschap, en deelt een HvA-student haar visie op de invloed van het onderwijssysteem op jonge mensen.

Voor de editie van vanavond zijn in totaal 100 kaarten te koop, waarvan er nog een paar over zijn, dus wees er snel bij. Het is een gebruikelijk instapniveau voor een nieuw TEDx-initiatief. Elke editie mogen er meer kaarten worden verkocht. Van den Boom en Boulmalf hopen er een jaarlijks evenement van te maken. “Er is genoeg ruimte in de aula voor als het weer mag”, aldus Boulmalf.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.