Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

OV-staking of niet, tentamens gaan gewoon door

Vanwege een staking rijden er morgen geen streekbussen en regiotreinen. Maar dat is geen excuus om colleges of tentamens te missen, waarschuwen universiteiten en hogescholen.

Als de cao-onderhandelaars er vandaag nog steeds niet uitkomen, leggen buschauffeurs en andere medewerkers in het streekvervoer vanaf woensdag het werk neer. De staking kan enkele dagen duren.

Hier zullen ook studenten last van hebben die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar hun hogeschool of universiteit gaan. Maar ondanks de staking moeten studenten gewoon op tijd komen bij tentamens en lessen, laten verschillende onderwijsinstellingen weten.

De toetsweek bij Saxion gaat bijvoorbeeld gewoon door. “Bereid je goed voor op je reis en ga op tijd van huis weg. Het zou toch zonde zijn als je die laatste tentamens misloopt?” Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is niet van plan om lesactiviteiten te verschuiven: “Zorg in ieder geval dat je het nieuws in de gaten houdt, zodat je niet verrast wordt door uitvallende bussen en treinen.”

Ander vervoer

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen eveneens dat studenten tijdig ander vervoer moeten vinden als ze naar college of tentamen moeten komen. Ook studiekeuzechecks gaan gewoon door, meldt bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam.

De landelijke staking is uitgeroepen omdat de vakbonden geen overstemming met de werkgevers hebben bereikt over een nieuwe cao. De bonden eisen meer loon, minder werkdruk en meer pauzes.

In Amersfoort, Zwolle, Arnhem en de provincie Limburg vallen ook treinlijnen uit die niet van NS zijn. Bovendien rijden er geen bussen en trams in de stad Utrecht en vallen er ook in Rotterdam lijnen uit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.