Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Henk Olijhoek met scheidend voorzitter Laura Henderson

Oude rot nieuwe voorzitter OR

Henk Olijhoek is de nieuwe voorzitter van de ondernemingsraad. De net gekozen raad benoemde hem unaniem omdat er geen tegenkandidaten waren. Dick de Gilder en Razi Quadir werden gekozen in het dagelijks bestuur.

Olijhoek (59) zit al vijftien jaar in de ondernemingsraad en is nu het langst zittende lid. Dit jaar was hij lijsttrekker voor de FNV-lijst. Hij werkt bij de dienst communicatie & marketing.

De Gilder is lijsttrekker voor de CNV en hoofddocent organisatiewetenschappen bij de sociale faculteit. Razi Quadir is docent en promovendus bij Godgeleerdheid en vertegenwoordigt ProVU. Daarmee zijn alle drie de partijen in het dagelijks bestuur van de or vertegenwoordigd.

Geen vrouwen

Opmerkelijk is dat er geen enkele vrouw in het bestuur zit, ook al kregen vrouwen bij de verkiezingen opvallend veel voorkeursstemmen. Trudie van Kampen (CNV) had zich kandidaat gesteld, maar werd niet gekozen. Dat is een breuk met de afgelopen jaren, waarin Laura Henderson en Jelly Reinders voorzitter waren.

In de nieuwe raad zitten 7 vrouwen en 14 mannen. Naast de 21 leden telt de raad nog vier adviseurs die wel meepraten over bepaalde onderwerpen en in commissies zitten, maar geen stemrecht hebben. Deels zijn dit ex-leden van de raad die nu met pensioen zijn, zoals Rieky van Walraven en Jacques Spaapen.

De raad heeft een zittingstermijn van twee jaar. Dat was voorheen drie jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.