De opkomst bij de verkiezingen is dit jaar naar verwachting iets hoger dan vorig jaar. Toen stemde maar 10,9 procent van de studenten. Dat aantal is bij deze verkiezingen woensdag al gehaald, terwijl studenten nog tot vandaag middernacht kunnen stemmen. Morgen om 13 uur wordt de uitslag bekend gemaakt in het studentendok.
“Het gaat best lekker”, zegt SRVU-voorzitter Olav Scholten donderdagmiddag in de hal van het hoofdgebouw. Beide kiesverenigingen zijn nog druk bezig studenten naar de stemhokjes te krijgen. Scholten hoopt op een opkomst van tegen de vijftien procent. “Nu hebben al meer studenten gestemd dan vorig jaar. Dus het gaat de goede kant op.”
Vruchten plukken
Waarom de opkomst nu hoger is, weet Scholten niet precies. “Vorig jaar vielen de verkiezingen in de voorjaarsvakantie. Dat was duidelijk in het nadeel van de opkomst.”
Dat de VU veel in het nieuws komt, kan ook een rol spelen, maar dat blijft gissen, vindt de vakbondsvoorzitter. “Je ziet nu ook een veel hogere opkomst van boven de veertig procent voor de Nationale Studentenenquête bij VU-studenten. Maar ik denk dat dit vooral komt doordat de universiteit veel publiciteit heeft gemaakt om die enquête in te vullen. Misschien dat we daar als studentenraad ook nog de vruchten van plukken.”
‘SRVU grootste fractie’
Scholten denkt dat de SRVU best wel weer eens de grootste fractie kan worden. Nu heeft alweer een paar jaar de Vuso een meerderheid van vijf van de negen zetels. “De SRVU heeft een kandididaat die aan de exacte faculteit studeert, Timo van Loon. Verder studeren de kandidaten van beide partijen rechten, economie of sociale wetenschappen. Dan kan de opkomst in het Wis- en natuurkundegebouw de doorslag geven. Studenten stemmen nu eenmaal eerder op iemand de ze kennen of in ieder geval een studiegenoot is.”
Scholten wil trouwens de hoogte, of liever de laagte, van de opkomst relativeren. “Er staan weliswaar vijfentwintigduizend studenten ingeschreven bij de VU, maar daarvan komen er hooguit tienduizend daadwerkelijk wekelijks naar de VU. Daarvan stemt zo’n veertig procent. Dat is niet slechter dan bij de gemeenteraadsverkiezingen.”
Niet optimistisch
Ook Vuso-lijsttrekker Yussef Al Tamimi verwacht een iets hogere opkomst, maar is niet optimistisch. “Bijna iedereen, die we aanspreken in de gebouwen, zegt al gestemd te hebben of er nog over na te denken. Die negentig procent van vorig jaar die niet heeft gestemd, lijken we hier niet tegen te komen. Blijkbaar zijn er veel VU-studenten die niet regelmatig hier naar de gebouwen komen. Die kunnen we dus ook moeilijk bereiken. Eigenlijk weten we niet goed welke studenten niet stemmen en waarom niet. Dus we weten ook niet goed hoe we campagne moeten voeren om hen wel te bereiken.”
Studentenpartijen nogal onzichtbaar
Al Tamimi denkt dat een rol speelt dat de studentenpartijen de rest van het jaar nogal onzichtbaar zijn. “Naar buiten toe spreekt de studentenraad met één mond. Dus door het jaar heen horen mensen bijna nooit over de Vuso of de SRVU. We zouden misschien vaker met een nieuwsbrief moeten uitkomen of iets dergelijks. Kijk, de studentenraad heeft wel tegengehouden dat studenten minimaal een vier voor een tentamen moeten halen om te mogen herkansen. Dat is toch best een mooi succes, maar veel studenten weten dat niet.”
Geen voorspelling
Hij durft geen voorspelling te doen over de uitslag. “Het klopt dat we alleen kandidaten hebben van rechten, economie en sociale wetenschappen, maar daar studeren ook de meeste studenten. We hebben wel geprobeerd bij andere faculteiten kandidaten te vinden, maar er waren simpelweg geen sollicitanten.”