Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Ophef rond promovenda: vooral veel geruchten, weinig feiten

Er verschijnen de laatste dagen allerlei verhalen in de media over econoom Karima Kourtit, wier promotie op het laatste moment is afgeblazen vanwege ‘onzorgvuldigheden’ in haar proefschrift. Zo meldde een krant dat Kourtit niets inhoudelijks zou hebben bijgedragen aan de wetenschappelijke artikelen die haar wel als co-auteur vermelden.

Een andere krant suggereerde een meer dan professionele betrokkenheid van Kourtits promotor, de gerenommeerde econoom Peter Nijkamp, mede omdat die in de jury zit van een prestigieuze prijs waarvoor Kourtit is genomineerd.

Niet meer dan geruchten

Dergelijke geruchten zijn ook ons ter ore gekomen en we hebben een tweetal berichten gewijd aan de ophef, maar het zijn vooralsnog niet meer dan geruchten. De media baseren zich op een anonieme brief, die naar verschillende redacties van landelijke media is gestuurd.

Omdat het afblazen van een promotie, dagen voordat die zou plaatsvinden, een ongewone zaak is, heeft een aantal media zich gretig op Kourtit gestort en wordt haar hele doopceel gelicht. Dan vind je over iedereen wel wat. De Volkskrant, bijvoorbeeld, heeft ontdekt dat onder een aantal publicaties onterecht de doctorstitel bij Kourtits naam staat. Of het om een vergissing gaat of om boze opzet, is nog niet duidelijk.

Anonieme bronnen

En of de overige geruchten waar zijn of niet, wij zijn er nog niet in geslaagd dat afdoende te checken. Is hier sprake van grote misstanden, of is er misschien jaloezie in het spel? Of ordinaire roddel? We weten het niet.

Daarom zijn we terughoudend in het verspreiden van geruchten, zeker zolang die uit anonieme bronnen komen. Zodra we bewijs in handen hebben, zullen we daar eerlijk verslag van doen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.