Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Campus
& Cultuur

Van links naar rechts Ruben van de Belt, Zainab Noor el Hejazi, Mohammed al-Tamimi, Ihsane el-Mrabet, Ebru Aydin en Kilian Wawoe

Op zoek naar de X-factor van de VU

“Als ik aan de VU voor een collegezaal sta, zie ik altijd rijen buitenlandse gezichten, en in Utrecht hoogstens één buitenlands gezicht”, zei docent Kilian Wawoe (human resources management) op de Onderwijsmiddag, waar hij een panelgesprek leidde met vijf studenten.

Wawoe wilde weten waarom de VU zoveel diverser is. Waarom hadden de studenten in het panel voor de VU gekozen? Het panel vond hij trouwens niet divers, omdat er maar één witte in zat, theologiestudent Ruben van de Belt.

“Omdat de mensen aan de VU een afspiegeling vormen van wie ik ben”, zei Ihsane el-Mrabet, inmiddels afgestudeerd in de klinische neuropsychologie en werkzaam voor de gemeente Amsterdam. “Ik ben overgestapt van de UvA naar de VU omdat ik me aan de UvA niet echt vrij voelde”, zei geneeskundestudent Mohammed al-Tamimi. “Aan de VU is de sfeer beter.”

Gebedsruimte

Ebru Aydin, afgestudeerd socioloog en nu werkzaam voor een stichting die zich bezighoudt met mediawijsheid en als docent, koos voor de VU omdat die op diversiteitsgebied al ver vooruitloopt op andere universiteiten. “Aan de UvA wordt nog gediscussieerd over een gebedsruimte, aan de VU was die er al. Daardoor krijg ik het gevoel van, ik mag hier zijn.”

“Op de UvA is het chaos, op de VU is alles bij elkaar, waardoor je ook makkelijker twee studies kunt combineren”, aldus Zainab Noor el Hejazi, die biomedical science en management health science studeert (en ze is ook campusdichter voor Advalvas). Ze prees de VU voor de speciale programma’s voor studenten, zoals de Summercourse.

Wawoe wilde van het publiek weten welke verklaring er was voor al die “buitenlanders” (Wawoe is zelf afkomstig van de Nederlandse Antillen). Iemand wees hem erop dat de VU-staf juist overwegend wit is. “Dat is een element dat onze urgente aandacht heeft”, zei decaan Peter Beek van Gedrags- en Bewegingswetenschappen. “Maar we zijn er nog niet in geslaagd ook echt iets te doen.”

Bruto Academische Waarde

Volgens el-Mrabet heeft de VU dan wel een diverse studentenpopulatie, maar op het gebeid van cultuursensitiviteit is er volgens haar nog veel werk te doen. “Docenten moeten leren beter in te spelen op de culturele achtergrond van hun studenten.”

Wawoe verlegde de aandacht naar een ander onderwerp: de Bruto Academische Waarde, dat niet-meetbare “iets” dat de wetenschap en het onderwijs aan de VU een bepaalde meerwaarde moet geven, maar dat nog steeds niemand weet te benoemen.

Volgens el-Mrabet is de Bruto Academische Waarde wat je nodig hebt om je academische vaardigheden op de werkvloer om te zetten in praktische resultaten. Aydin denkt aan persoonlijke ontwikkeling, dat je volgens haar niet terugvindt in het onderwijs aan de VU.

Wawoe leek de Waarde uit te leggen als een extra studiepunt voor Goede Werken. De VU-afdeling van Enactus biedt bijvoorbeeld de mogelijkheiod voor studenten om hun kennis te gebruiken om bijvoorbeeld gezinnen met schulden te helpen hun energierekening laag te houden.

Drogreden

Een meneer in het publiek zei tegen zo’n extra studiepunt te zijn. Dat is volgens hem fnuikend voor de “intrinsieke motivatie” om je in te zetten voor het algemeen belang.

El Hejazi deed dat af als een drogreden. Studenten biomedische wetenschappen moeten bijvoorbeeld verplicht een alumnus in hun vakgebied interviewen. “Die interviews zijn nuttig en inspirerend omdat veel studenten niet weten wat ze met hun studie kunnen”, aldus El Hejazi. “Maar als het niet verplicht was geweest, had niemand die interviews gedaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.