Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Ook aan de VU heerst de witte man

Blanke mannen uit het bedrijfsleven domineren de raden van toezicht van universiteiten, meldt de Volkskrant, die dat overigens blijkt te hebben overgeschreven van Univers online, het onafhankelijke platform van de Tilburgse universiteit.

Hoe zit dat aan de VU?

Die vormt geen positieve uitzondering, helaas. De zeven leden van de Raad van Toezicht zijn allemaal roomblank en slechts twee zijn er vrouw. Drie leden zijn afkomstig uit het bedrijfsleven.

Niet-westers allochtoon

En dat terwijl iets meer dan de helft van de studenten vrouw is. Ook de VU ziet de studentenpopulatie dus niet weerspiegeld in de Raad.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal allochtonen in de Raad: nul, zelfs geen westerse allochtoon. Terwijl 21 procent van de studenten aan de VU niet-westers allochtoon is.

Moet nog kleuren

Dat geldt ook voor de staf; de hoogleraren, docenten en onderzoekers: veel te wit. Het is een stokpaardje van hoogleraar Diversiteit en Onderwijs Maurice Crul, die overigens te spreken is over het diversiteitsbeleid van de VU: die staf moet nog kleuren!

De VU heeft ook een VU-Vereniging, nog van de tijd dat de VU zich als particuliere universiteit zelf moest zien te bedruipen. Tegenwoordig onderhoudt de VU-Vereniging het maatschappelijke netwerk van de VU. In het bestuur daarvan zou je dus ook best een weerspiegeling van de samenleving mogen zien, zou je denken.

Niet diverser

Maar nee, onlangs zijn er twee nieuwe leden benoemd, Inger van Nes en Duco Stadig, en die maken de rest van het bestuur (voorzitter Willem Schoonen en Wouter Bos (VUmc-baas) en Jaap Winter (VU-baas), niet veel diverser.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.