Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Onoplettende student mag toch geneeskunde doen

Een acht gemiddeld voor haar eindexamen en toch mocht ze niet aan de opleiding geneeskunde beginnen: ze was vergeten haar inschrijving af te ronden. Maar de rechter stelt haar in het gelijk: Groningen moet de arts in spe gewoon toelaten.

De 19-jarige vrouw uit Roden schreef zich na haar eindexamen via Studielink in voor de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Eind januari ontving ze een brief dat ze niet hoefde mee te loten en op grond van haar hoge cijfers automatisch werd toegelaten.

Op 19 juli plaatste Studielink een mededeling op haar webpagina: “We hebben van DUO bericht ontvangen dat je bent geplaatst. Dit is je bewijs van toelating.” Wel moest de vrouw haar verzoek tot inschrijving binnen veertien dagen afronden via de site. Deed ze dit niet, dan zou haar plaats op de opleiding vervallen.

Felicitatiemail

Maar de arts in spe zei niets te weten van het bericht op Studielink. Ze had namelijk geen mailtje ontvangen dat er iets op haar webpagina was gezet. Wel kreeg ze op 19 juli een felicitatiemail van de opleiding met meer informatie over het komende studiejaar.

In de veronderstelling dat alles in kannen en kruiken was, ging de aankomende studente met vakantie. De herinneringsmail die de universiteit stuurde met het verzoek om de inschrijving af te ronden, las ze daarom te laat.

Grote consequenties

De studente had beter moeten opletten, oordeelde de rechter vandaag, maar de universiteit kan best een uitzondering maken omdat de fout grote consequenties heeft.

Ook vindt de rechter de berichtgeving vanuit de overheid onduidelijk. De brief in januari wekte de indruk dat de plaatsing al definitief zou zijn. Bovendien ging eerdere correspondentie via de post, maar werd op 19 juli gekozen voor een online mededeling.

De rechter oordeelt dan ook dat de aankomende studente in september gewoon kan starten met haar opleiding aan de RUG.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.