Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

Onderzoek: Wie verdient er aan jouw studentenkamer?

Dacht je dat een woning in de vrije sector duur was? Huur dan maar eens een studentenkamer…  Aan studenten valt goed geld te verdienen, dat zal geen pandjesbaas of vastgoedeigenaar tegenspreken. Tijd om uit te zoeken wie nu precies het meest profiteert van de kamernood.

Vul alsjeblieft de korte enquête in

Daarom slaan Yournalism, platform voor onderzoeksjournalistiek,  Advalvas en tien andere universiteits- en hogeschoolbladen uit heel Nederland de handen ineen. Samen onderzoeken we welke partijen de Nederlandse student huisvesten en wat hen dat oplevert.

Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, hebben we een korte vragenlijst opgesteld, die ons data-onderzoek gaat aanvullen. Neem daar even vijf minuten voor als je dit onderzoek belangrijk vindt.

Een penthouse is goedkoper

Uit onderzoek blijkt dat Amsterdamse studenten in 2013 gemiddeld 36 euro per vierkante meter voor hun studentenkamer moesten betalen. Ook in Utrecht (gemiddeld 27 euro), Rotterdam (23 euro) en Groningen (22 euro) ligt die prijs boven het gemiddelde van 19,85 euro.

De prijs per vierkante meter is een veelgebruikte rekeneenheid om de kosten van woningen mee te vergelijken. Een studentenkamer van 10 vierkante meter laat zich moeilijk vergelijken met een penthouse van 100 vierkante meter. Maar als je de totale huurprijs deelt door het aantal meters, kun je verschillende type woningen ineens prima met elkaar vergelijken.

En Amsterdam is natuurlijk het duurst

En dan blijkt pas echt hoe duur studentenkamers eigenlijk zijn. Hoewel juist huurwoningen op de vrije markt de naam hebben veel te duur te zijn, blijkt de vierkante meter prijs een stuk lager te liggen dan wat studenten voor hun kamer betalen.

Kijk maar. In 2013 kostte een huurwoning in de vrije sector gemiddeld 12,61 euro per vierkante meter. Ofwel: ruim 7 euro minder wat studenten betalen. In Amsterdam ligt de gemiddelde prijs voor een huurwoning op 18,93 euro: ruim 16 euro lager dan de prijs voor een studentenkamer. Hetzelfde geldt voor Rotterdam (ruim 11 euro lager), Utrecht (bijna 13 euro lager) en Groningen (10 euro lager).

Lucratieve handel

Dus ja, studenten zijn zeker goede business.

Een deel van ons onderzoek naar de vastgoedontwikkelaars, huisjesmelkers en studentenhuisvesters in de verschillende studentensteden, financieren we door middel van crowdfunding. Neem dus ook een kijkje op deze pagina, want alleen samen maken we dit onderzoek mogelijk.

Eind augustus hopen we de resultaten bekend te kunnen maken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.