Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Onderzoek naar buitenlandse studenten met HIV

Minister Bruins voor Medische Zorg laat onderzoek doen naar internationale studenten met een hiv-besmetting. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

Studenten uit het buitenland met een hiv-infectie worden in Nederland vaak niet behandeld omdat hun verzekering dit niet vergoedt, meldde de NOS vorige maand. Het zou gaan om jaarlijks ‘tientallen’ studenten, met name uit Azië en Sub-Sahara-Afrika.

Omdat de medicijnen tussen de 700 en 1000 euro per maand kosten en terug naar huis gaan vaak geen optie is, zouden de studenten er veelal voor kiezen om zich dan maar niet te laten behandelen. Dat is schadelijk voor henzelf en vergroot de kans op verspreiding van de ziekte.

Verantwoordelijkheid

Volgens minister Bruins is het niet bekend om hoeveel besmette studenten het gaat: ze staan nergens geregistreerd. Hij wil onderzoek laten doen “naar de omvang en aard van de problematiek om zicht te krijgen op het risico voor de volksgezondheid”.

Dat sommige verzekeringen hiv-behandelingen niet vergoeden als het virus buiten Nederland is opgelopen, vindt Bruins niet zo vreemd. “Het is niet ongebruikelijk dat verzekeringsmaatschappijen de vergoeding van bepaalde behandelingen uitsluiten”, schrijft hij. Bruins noemt het “de verantwoordelijkheid van de verzekeraars en de universiteiten” om de internationale studenten hierover goed voor te lichten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.