Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Campus
& Cultuur

Ondertussen in de kerstvakantie

Zonder uitbundige kerstdiners en met slechts enkele rotjes om dit vreemde jaar weg te knallen was de kerstvakantie rustiger dan anders. Hoog tijd om even bij te komen van alle veranderingen die studenten en medewerkers doormaakten dit jaar.

En ook deze week ligt de VU er nog rustig bij. Hier en daar hangt een vergeten kerstslinger, luttele aanwezigen delen beste wensen uit aan elkaar – iets nadrukkelijker dan normaal lijkt het – maar het merendeel zit (nog) thuis. Toch gebeurde er de afgelopen twee weken wel wat terwijl we uitgeblust op de bank lagen.

Onrustig oud en nieuw op Uilenstede

De maatregel om bezoek tijdens de feestdagen te beperken, hoeft geen domper te zijn als je al zo’n tien huisgenoten hebt. Net als tijdens een paar maanden geleden brak het feest op Uilenstede tijdens de jaarwisseling daarom ook goed los. Zo los, dat de politie uitrukte voor de “rave” die in de blauwe flat gaande zou zijn. Zij kwamen vervolgens met hun auto’s vast te zitten in de modder en moesten weggesleept worden.

Pokémon betalen collegegeld

Een Amerikaanse student verkoopt zijn verzameling Pokémonkaarten om zijn collegegeld te kunnen betalen. Naar verluidt hebben de speelkaarten al 80 duizend dollar opgebracht, en zijn meest waardevolle kaart heeft hij nog liggen.

Kerstcadeautjes voor eenzame studenten

Een Wageningse student vond het maar zielig voor alle buitenlandse studenten die hier met de feestdagen helemaal alleen zouden zijn. Samen met allerlei Wageningse ondernemers zorgde hij ervoor dat 180 internationale medestudenten een kerstpakketje kregen. Kaarsen, bonbons, koffie… “Het ging eigenlijk heel makkelijk”, zei hij tegen dagblad de Gelderlander.

Schietpartij op de stoep van studentenhuis Saxion

Maar lang niet al het nieuws was hartverwarmend. In de vroege ochtend van oudejaarsdag waren in het dorpje Schalkhaar meerdere knallen te horen – en dat had niets met vuurwerk te maken. Er vond een schietpartij plaats op de oprit van een huis waar internationale studenten van hogeschool Saxion wonen. Slachtoffers vielen er niet, maar er zijn kogelhulzen gevonden én iemand heeft ter plaatse aangifte gedaan van mishandeling, meldt dagblad De Stentor. Saxion heeft inmiddels contact gezocht met de studenten en de politie is een onderzoek gestart.

Egypte straft niemand voor dood Italiaanse promovendus

Nog droeviger nieuws komt uit Egypte. In dat land blijft een gruwelijke moord op een jonge Italiaanse onderzoeker voorlopig onbestraft. Bijna vijf jaar geleden werd Giulio Regeni met sporen van langdurige marteling dood gevonden. Hij deed onderzoek naar onafhankelijke vakbonden in dat land en maakte daar vijanden mee.

Pandemie raast voort

De wereldwijde pandemie is nog niet voorbij, zelfs niet na het protest van 1.700 demonstranten in Haarlem afgelopen weekend. Scholen en kinderopvang blijven voorlopig dicht, liet het kabinet in de kerstvakantie weten, en dan zijn versoepelingen in het hoger onderwijs nog verder weg. De lockdown duurt sowieso tot 19 januari en kan verlengd worden. Wat betekent dit ook alweer voor bijvoorbeeld tentamens en praktijklessen? Hier kun je je geheugen opfrissen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.