Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Ondernemingsraad wijst reorganisatieplan FALW af

De ondernemingsraad heeft negatief advies uitgebracht over het reorganisatieplan van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen. De bezuinigingen zijn volgens de ondernemingsraad groter dan nodig en het plan is niet goed genoeg onderbouwd, er vallen te veel ontslagen en de termijn waarop de faculteit uit de rode cijfers moet zijn, is te kort.

Getroffen afdelingen

Het reorganisatieplan van de commissie van der Wal houdt de faculteit al maanden bezig. Het gaat om een zeer ingrijpende reorganisatie waarbij 37 mensen hun baan zullen verliezen en per jaar 2,5 miljoen wordt bezuinigd. Deze bezuinigingen komen geheel voor rekening van drie afdelingen: aardwetenschappen, het Instituut voor Milieuwetenschappen en moleculaire celbiologie. Die afdelingen hebben de afgelopen jaren verlies gedraaid, of komen naar verwachting in de toekomst in financiële problemen. Het faculteitsbestuur vindt dat elke afdeling binnen de faculteit financieel gezond moet zijn en in principe haar eigen sores moet oplossen.

Kruisbestuiving

De ondernemingsraad vindt dat het niet klopt om nu de hele bezuiniging bij deze drie afdelingen vandaan te halen, omdat er tot in het recente verleden wel vaak sprake is geweest van ’financiële kruisbestuiving’.

Drie van de afdelingen die financieel wel gezond zijn, hebben het VU bestuur juist opgeroepen de reorganisatie wel door te laten gaan.

Onderwijs in gevaar

Een ander probleem voor de ondernemingsraad is de zorg of de getroffen afdelingen nog wel goed onderwijs kunnen blijven geven.  Ook de studentenraad heeft daar geen vertrouwen in en zegde daarom eerder het vertrouwen op in het faculteitsbestuur.

Kosten te hoog

Ook de kosten van de reorganisatie, geschat op 6,5 miljoen,  vindt de ondernemingsraad te hoog. Bovendien is, volgens de OR, niet duidelijk dat de financiële lekken na de reorganisatie gedicht zijn. In haar advies spreekt de raad van een ‘overkill aan bezuinigingen, op zeer korte termijn binnen een klein aantal secties, die hun doel voorbij schieten. Dit is irrationeel vanuit financieel oogpunt, ongewenst vanuit behoud van expertise en van goede opleidingen en slecht voor het imago van FALW en de VU.’

Nieuw plan

De ondernemingsraad roept  het bestuur van de VU op om gezamenlijk een alternatief reorganisatieplan te ontwikkelen.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.